Categories: DruštvoVesti

Mešihat IZuS osudio islamofobične ispade u Subotici

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio oblepljivanje nalepnica u Subotici na kojima se nalazi ilustracija precrtane džamije. U saopštenju za javnost se između ostalog navodi da je reč o vandalskom antimuslimanskom i anticivilizacijskom činu, koji osim svoje profašističke i islamofobične poruke u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidarisanje sa terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno. Dudić se tim povodom sastao sa gradonačelnikom Subotice, načelnikom policijske uprave ali I džematlijama.

U saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navode da su sa ogorčenjem primii ovu vest, to je kako navode, jasna poruka muslimanima koji žive u tom multikonfesionalnom mjestu da je njihov jedini vjerski objekat – Muhadžer džamija nepoželjan u tom gradu, a sa njom i pripadnici islama koji tradicionalno imaju dobre odnose sa ostalim sugrađanima iz 25 različitih nacionalnih zajednica.

Iz Mešihata izražavaju i zabrinutost ali i čuđenje da je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbjeđenje ispred džamije koje je uvela nakon pokušaja paljenja tog vjerskog objekta oktobra 2014. godine, što je, kako navode, dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane tog grada.

Mešihat od nadlježnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova očekuje da se vinovnici tog čina što prije privedu pravdi, a pripadnicima islama u Subotici i drugim mjestima gdje postoji potencijalna opasnost pruži puna lična i imovinska sigurnost.

Ovim povodom delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena muftijom Mevludom ef. Dudićem bila je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Subotica. Muftija Dudić je održao sastanak sa predsjednikom Medžlisa Ibazerom Uzairijem a džematlijama je obećao svaki vid podrške, pozvao ih da sačuvaju prisebnost i nastave sa redovnim posjećivanjem džamije na svim namazima, uključujući i džumu petkom.

Nakon obilaska Medžlisa, Dudić se sastao sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom sa kojim je razgovarao o incidentu. Na sastanku je dogovren zajednički rad na očuvanju povjerenja i dobre saradnje subotičkih vlasti sa Islamskom zajednicom, kao i organiziranju akcija koje se tiču zajedničkog međureligijskog rada na uljepšavanju i uređenju Subotice, što doprinosi vjerskoj toleranciji i jačanju suživota u tom multinacionalnom gradu.

Načelnik Policijske uprave u Subotici Nenad Sekulić, koji se takođe sastao sa Dudićem, saopštio je da su identifikovali počinioce, te da će sve učiniti da se muslimani u tom gradu osjećaju kao i svi drugi građani.

Redakcija rtvnp

 

 

Podeli

N N

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

9 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

10 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

10 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

13 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

13 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

13 hours ago