KulturaVesti

Počele radionice zlatoveza

Muzej ”Ras” u saradnji sa udruženjem žena ”Pazarski bazar rukotvorina”, organizovao je radionice zlatoveza, koje su počele danas i trajaće u narednih deset dana. Za učenje ove veštine, koja se smatra i jednom vrstom, nekada široko rasprostranjene umetnosti, prijavilo se 10 kandidata.

Među njima ima ekonomsita, pravnica, advokata, učiteljica, radno aktivnih ali i onih u penziji. Spojila ih je zajednička želja da nauče zlatovez, jednu od pomalo zaboravljenih veština, koje su nekada krasile većinu pripadnica lepšeg pola, a njihovi ručni radovi mogli su se videti u skoro svim domovima.

Jedna od mlađih polaznica, Medina Hodžić kaže da ju je od malen interesovala ta vrsta umetnosti. ”Gledala sam na starim fotografijama ručne radove i to me je oduvek privlačilo. Smatram da treba da više radimo na očuvanju tradicije, posebno mi mlađi da učimo od starijih”, kaže Medina.

Kustos Muzeja, etnolog, Muradija Kahrović Jerebičanin ističe da je ovo samo jedan od prih koraka kojim se nastoji očuvati nematerijalna kulturna baština, te da će Muzej, kao institucija zadužena za čuvanje tradicije, organizovati slične obuke i u narednom periodu.

”Oduševile su nas žene koje su ovako srcem došle da učestvuju u radionicama zlatoveza, a i učiteljice iz udruženja ”Pazarski bazar rukotvorina” koje se svesrdno trude da im prenesu svoja znanja”, rekla je Kahrović Jerebičanin.

U zavisnosti od interesovanja, obuke zlatoveza, ali i drugih zaboravljenih starih zanata organizovaće se u Muzeju, gde u narednih desetak dana možete pogledati i izložbu ručnih radova članica udruženja ”Pazarski bazar rukotvorina”.

S.Lj.

Podeli