DruštvoVesti

Potpisan kupoprodajni ugovor za deo imovine TK ”Raška” u stečaju

Grad Novi Pazar i formalno vlasnik zemljišta za izgradnju toplane na biomasu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i stečajni upravnik Tekstilnog kombinata ”Raška”, Zoran Milosavljević, potpisali su danas kupoprodajni ugovor, čime je Grad Novi Pazar i formalno postao vlasnik fabrike za preradu optpadnih voda, kotlare i pomoćnih objekata nekadašnjeg privrednog giganta u stečaju.

Na drugoj licitaciji, koja je održana prošle nedelje u Beogradu, ostvarena je petostruko povoljnija cena u odnosu na licitaciju iz decembra prošle godine, čeme je ostvarena značajna ušteda budžeta, a najbitnije je, kako je istako gradonačelnik Biševac, to što je Grad Novi Pazar ostao u programu nemačke KFW banke i Ministarstva energetike Republike Srbije za izgradnju toplane na biomasu.

”Ostali smo u programu nemačkog KFW i Ministarstva Energetike za izgradnju toplane na biomasu, čija je vrednost 3,6 miliona evra. Veliki je značaj što smo ostali u ovom programu, jer 17 gradova čeka na to, a osnovni je uslov da se ima parcela. Mi smo taj uslov ispunili”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Poverenik stečajnog upravnika TK Raška Zoran Milosavljević je rekao da je na ovaj način unovčen deo imovine stečajnog dužnika i izrazio nadu da će do kraja godine prodati preostalu imovinu te isplatiti dugovanja poveriocima.

”Meni je zadovoljstvo, što smo današnjim činom potpisivanja ugovora ostvarili dva cilja: značajan deo imovine stečajnog dužnika Holding kompanije TK ”Raška” smo unovčili, a Grad je ostvario značajan interes”, kazao je Milosavljević.

Iako je ponavljanjem javne liticaije izgubljeno dosta vremena, ostvarena je i višestruka ušteda budžeta, istako je gradonačelnik.

”Grad je na drugoj licitaciji uspeo da kupi parcelu po ceni od 16 miliona dinara. Na prvoj licitaciji smo odustali od kupovine kad je bila cena 84 miliona. Ostvarena je ušteda od 64 miliona dinara. Taj novac možemo upotrebiti za druge svrhe, pre svega za kupovinu parcele za školu u Šutenovcu, ali i druge koje su potrebne”, rekao je Biševac.

Ono što sada sledi je izrada studije izvodljivosti i realizacija projekta izgradnje toplane na biomasu. Na taj način će građani Novog Pazara, kako ističe gradonačelnik Biševac, dobiti znatno jeftinije, ekološko grejanje, a postojeća toplana biće izmeštena iz centra grada.

S.Lj.

Podeli