DruštvoVesti

Radovan Karadžić će ostatak života provesti iza rešetaka

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu izrekao je danas pravosnažnu presudu, optuženom za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću, osudivši ga na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon drugog svjetskog rata. Tako će Karadžić nakon što je prvostepena presuda od 40 godina robije preinačena novom, pravosnažnom, ostatak života provesti u zatvorskoj ćeliji.

Tako je danas bilo u Hagu, na izricanju drugostepene presude sada i zvanično optuženom ratnom zločincu i odgovornom za genocid. Karadžić će pravosnažnom presudom ostatak života provesti iza rešetaka.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove uvažilo je žalbu Tužilaštva za ratne zločine i konstatovalo da je 40 godina zatvora, koliko je iznosila prvostepena presuda Karadžiću malo, obzirom na težinu  i monstruoznost njegovih nedjela.

I pravosnažnom presudom Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće potvrdilo je dio presude kojom je Karadžić oslobođen krivice po optužbi za genocid u drugim općinama u Bosni i Hercegovini: Prijedoru, Višegradu, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Žaljenje zbog takve odluke iznjela je predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić.

Izricanje presude Karadžić je pratio bez gotovo ikakve reakcije, sa druge strane sudnicom su se prelamali aplauzi u znak podrške i zadovoljstva zbog doživotne kazne zatvora.

A. Ni.

 

Podeli