DruštvoVesti

DAMAD: Prevencija važna u borbi protiv radikalizma i ekstremizma

Novopazarski Kulturni centar “Damad” organizovao je u Beogradu okrugli sto: Ekstremizam u Srbiji – stanje, trendovi, rizici i pravci mogućeg zajedničkog delovanja. Učešće su uzeli brojni eksperti za ovu oblast, dobri poznavaoci prilika i predstavnici različitih nadležnih institucija i nevladinih organizacija.

Na skupu je zaključeno da je neophodno intenzivirati širi javni dijalog o ekstremizmu i radikalizmu, podići svest građana o naporima koje civilno društvo već preduzima, kako bi se suprotstavili izvorima ekstremizacije i radikalizacije, ali i ublažili efekti, definisti moguće pravce zajedničkog delovanja civilnog društva, ali i ostalih grupa u borbi protoiv radikalizma i ekstremizma…

“Ekstremizam i radikalizam su širi društveni problemi, koji imaju planetarni karakter. U tom smisli ni Srbija, ni zemlje u okruženju nisu pošteđene tog problema.  U fazi smo onog odnosa prema problemu kada ga ne sužavamo i razumemo da pripada jednoj etničkoj grupi, jednoj veri ili slično, nego se bavimo uzrocima pojave”, kaže direktorica Kulturnog centra “Damad” Zibiha Dh- Šarenkapić.

Neposredni povod za ovaj događaj je predstavljanje Mapiranja civilnog društva u Srbiji koje već čini napore na suprotstavljanju izvorima ekstremizacije i radikalizacije i ublažavanju efekata, koje je „Damad“ kompletirao na kraju 2018. godine.

„Organizacije civilnog društva u većem broju zameraju državi da ne preduzima dovoljno efikasnih koraka u sprečavanju svih oblika nacionalizma, ali i desničarski ekstremizam. Istu stvar zameraju i međunarodnim organizacijama i dontaorima da ne prepoznaju taj desničarski ekstremizam u dovoljnoj meri u našoj zemlji“, kazala je istraživačica Branislava Kostić.

 Pitanja ekstremizacije i radikalizacije su komplikovana za suočavanje za bilo koje društvo, a naročito za heterogena društva, opterećena nerešenim nasleđima prošlih konflikata, tekućih procesa skoro permanentne tranzicije i ozbiljnim i temeljnim unutrašnjim previranjima – kažu našu sagovornici.

„Problemi su prisutni u svakom slučaju. Mi kroz medijske i izveštaje istraživanja  vidimo da se mora tome posvetiti veća pažnja kompletne države i svih institucija“, rekla je dr Svetlana Stanarević sa Fakulteta za bezbednost.

Mr Slobodan Spasić istako je da je prevencija veoma važna.

Postoje jasne i očigledne veze između medijskih narativa i radikalizacije i ekstremizacije društva. Mediji svakako služe kako bi oblikovali, definisali i usmerili javnu svest građana u bilo kojoj zemlji. Kakva je njihova uloga u Srbiji?

„Kod nas se mediji bave izveštavanjem samo ako oni imaju neku korist od toga, bave se, uglavnom, na senzacionalistički, a ne na profesionalni način“, kaže urednica dnevnog lista  „Danas“ Safeta Biševac.

Okrugli  je realizovan  u okviru projekta koji finansijski podržava Evropska unija.

Događaj je organizovan u prostorijama Fondacije za otvoreno društvo u Beogradu.

 

Podeli