DruštvoVesti

Paunović o manjinama: Napredak u obrazovanju, ima dosta posla oko informisanja

U ostvarivanju prava nacionalnih manjina najviše napretka učinjeno je u obrazovanju, a dosta rada predstoji na polju informisanja na jezicima manjina, izjavila je Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Paunović je izjavila da je Analiza sprovođenja Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina pokazala napredak države na polju manjinske politike i ostvarivanju prava manjina koje žive u Srbiji, ali i ukazala na probleme.

Imamo veoma koristan dokument koji nam daje dobre smernice, rekla je Paunović novinarima na predstavljanju Analize u Palati Srbija.

Prema njenim rečima, najviše napretka je ostvareno u oblasti obrazovanja.

Želimo bolji rezultat na polju informisanja i tu nas očekuje dosta rada, rekla je Paunovićeva, napominjući da je iz budžeta opredeljen dodatni novac da se informisanje na jezicima manjina unapredi na celoj teritoriji Srbije, kao i zastupljenost manjina u državnim institucijama.

Analiza je izrađena u okviru projekta “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji”, uz podršku eksperata Saveta Evrope.

Paunović je navela da više od 80 institucija na svaka tri meseca dostavlja Kancelariji za ljudska i manjinska prava izveštaje o sprovođenju Akcionog plana, a da su želeli da dobiju i pogled nezavisnih eksperata šta je i kako urađeno.

Ona je napomenula da je Akcioni plan donet pre usvajanja manjinskih zakona krajem prošle godine, koji bi trebalo da pomognu da se prepreke na koje je analiza ukazala prevaziđu.

N1/Fonet

Podeli