U ratu u Jemenu ubijeno oko 500 žena

U sukobima u posljednjih pet godina u Jemenu je ubijeno 500 žena, izjavio je ministar za socijalna pitanja i rad Ibtihac el-Kemal, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rat koji su 2014. godine pokrenuli Husi uzrok je smrti 500 žena, dok je povrijeđeno 1.950”, rekao je jemenski ministar u objavi povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Samo u prošloj godini, istakao je, na područjima pod kontrolom Husa, poginulo je 120, a ranjeno 115 žena.

Kemal je objavio i podatak da oko tri miliona žena nema odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i suočava se s različitim bolestima.

Jemenski ministar je poručio i da 1,1 milion trudnica u zemlji nema adekvatnu ishranu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli