DruštvoVesti

Rekordan odziv na prvoj martovskoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Pod sloganom “Budi nečiji heroj” u novopazarskoj Gimnaziji održana je prva martovska akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U akciji koju su organizovali Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Novi Pazar prikupljene su, rekordne, 82 jedinice krvi.

Prva ovomjesečna akcija dobrovoljnog darivanja krvi postavila je i novi rekord, 82 jedinice tečnosti koja život znači. Današnoj akciji u Gimnaziji odazvalo se preko 100 humanih ljudi, mahom đaka završnih razreda Gimnazije, Tehničke i Škole za dizajn. Ljekari objašnjavaju da zbog virusa ili nekih drugih tegoba 23 humanih Novopazaraca nije moglo da da krv.

Iako na početku života mnogi srednjoškolci su već nekoliko puta do ove akcije dali krv, čim su stekli punoljetstvo i oficijalno pravo da mogu postati davaoci.

Podsjećamo, Opštoj bolnici Novi Pazar koja je po novom zakonu o transfuziji postala banka krvi mjesečno je neophodno 130 jedinica ove dragocjene tečnosti. Naredna akcija, krajem marta, organizovaće se u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

A. Ni.

Podeli