SvetVesti

Napadi Assadovog režima na Idlib: U februaru ubijena najmanje 72 civila

Najmanje 72 civila, među kojima 28 djece i 22 žene, poginulo je tokom februara ove godine u napadima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i stranih terorističkih grupa koje podržava Iran na zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Civilne odbrane u Idlibu potvrdili su kako su Assadov režim i terorističke grupe koje podržava Iran, tokom februara izveli 1.797 topovskih i raketnih, te 67 zračnih napada na Idlib.

Tokom pomenutih napada poginula su najmanje 72 civila, među kojima 28 djece i 22 zena, a povrijeđeno je ukupno 186, od čega 48 djece i 32 žene.

Navedeno je također, kako su deaktivirane najmanje 83 eksplozivne naprave, koje su na Idlib bačene tokom bombardovanja ali nisu eksplodirale.

Najčešća meta napada na Idlib bilo je mjesto Khan Shaikhun, gdje je tokom napada oštećeno najmanje devet škola i tri džamije.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu izvele su niz artiljerijskih i zračnih napada u toj regiji.

Mreža za ljudska prava u Siriji (SNHR) ranije je navela da je u režimskim napadima od početka godine u Idlibu ubijeno više od 90, a ranjena 290 civila.

Snage Assadovog režima su od početka februara pojačale napade na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu. Od tada pa do danas je oko 8.000 porodica iz Idliba izbjeglo na teritorij Turske i zbrinuto u tamošnje kampove.

Od potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije, koji ima za cilj zaštititi primirje u Idlibu, oko 25.000 porodica je bilo primorano da napusti svoje domove.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli