Categories: DruštvoVesti

Počele konsultacije o rodnoj ravnopravnosti

Nacrt novog Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost za 2019-2020. godinu predstavljen je danas u Novom Pazaru, gde je u saradnji sa Gradskim savetom za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, održan prvi od planiranih pet konsultativnih sastanaka. S ciljem pružanja podrške Vladi Republike Srbije u efikasnijoj primeni evropskog zakonodavstva, finansijsku podršku izradi ovakvog nacrta dala je Evropska unija.

Novi akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost, koji je najpre predstavljen u Novom Pazaru, sačinjen je uz podršku organizacije UN Women, u okviru projekta ”Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”.

”Ovo su prve javne konsultacije koje smo organizovali u ovih pet gradova. Predstoji nam još Niš, Novi Sad, Kragujevac i Beograd. Važno nam je da dobijemo što više mišljenja sugestija, komentara, kako bismo sve to mogli da uvrstimo i napravimo jedan dokument koji će biti realističan, koji ćemo moći da realizujemo u ovom kratkom vremenskom periodu od godinu i po dana primene”, rekla je konsultantkinja Koordinacionog tima ispred UN Women Jelena Sekulić Nedeljković.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara, Banina Muderizović, konsultacije je ocenila značajnim za dalji proces unapređenja položaja žena, i izrazila zadovoljstvo što je Novi Pazar prvi grad u kom je predstavljen Nacrt nacionalnog akcionog plana za ovu oblast.

Sveobuhvatnom analizom i evaluacijom predhodnog akcionog plana, ispostavilo se da je, kada je reč o nasilju u porodici i partnerskim odnosima urađeno mnogo za poslednje tri godine, dok je ekonomsko osnaživanje žena ono na šta treba staviti akcenat u narednom periodu. Konačni nacrt Nacionalnog akcionog plana koji se odnosi na tekuću i narednu godinu trebalo bi da bude završen do kraj marta, kada će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost moći da ga predloži Vladi na usvajanje.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

5 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

6 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

7 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

9 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

10 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

10 hours ago