DruštvoVesti

Ministarstvo za rad kontroliše sutra Dom za lica ometena u razvoju u Tutinu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da su u Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu obavljane redovne i vanredne inspekcijske kontrole i da nisu uočene nepravilnosti.

Oni su najavili redovan inspekcijski nadzor za petak 28.februar.

U saopštenju ministarstva stoji da je “V. d. direktor Doma u Tutinu Omer Đondić informisao je resorno Ministarstvo da su u sva tri nemila slučaja sprovedene sve zakonske mere, i sve procedure u skladu sa kadrovskim i tehničkim mogućnostima. Korisnica S. D. (32) preminula je 26.02.2019. godine usled davljenja hranom” – stoji izmedju ostalog u saopštenju.

U izveštaju se navodi da je negovatelj reagovao brzo, a lekar ukazao reanimaciju. Slučaj je prijavljen policiji i utoku je obdukcija.

“Korisnica B. M. (73) preminula je prirodnom smrću 26.2.2019. godine usled duže bolesti uzrokovane slabljenjem srca i pluća. Korisnik V. G. (40) preminuo je 23.2.2019. godine u svom krevetu. Nakon utvrđivanja smrti ustanovljeno je da se radi o srčanom udaru. Ističemo da je tokom 2017. godine izvršen inspekcijski nadzor nad radom Doma, nakon čega je došlo do smene tadašnjeg direktora. Dana 03.11.2017. godine imenovan je Omer Đondić za v.d. direktora”.

Tokom 2018. godine izvršena su dva inspekcijaska nadzora.

Inspekcijski nadzor po prijavi nakon jedne povrede korisnika i dve smrti, izvršen je u julu prošle godine kada je dokazano da nije bilo propusta. Redovnim inspekcijskim nadzorom u oktobru 2018. godine uvrđeno je da postoji određeni napredak u odnosu na prethodni period, ali je potrebno i dalje intenzivno raditi na unapređenju uslova smeštaja u Dom.

Podeli