DruštvoVesti

Split: Duva bura od 176 km na sat!

SPLIT, DUBROVNIK, SARAJEVO, HERCEG NOVI – U delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena, a jutros oko 4.00 u Splitu je izmeren udar bure od čak 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vetra izmerena u tom gradu. Orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas, prouzrokovala je u Herceg Novom štete na elektro mrežži, zelenilu, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, a odnela je i deo krova Instituta Igalo.

U pojedinim delovima grada granje i drveće pada na puteve, par stabala je u Trogiru pao na automobile, a jak vetar oborio je saobraćajne znake, prenosi “Dalmacija danas”.

U Splitu je izmerena temperatura od -1 stepena, dok je, kako se navodi, subjektivni osećaj -11 stepeni, prenosi sajt i dodaje da je na Dinari izmereno -17.

Zbog jake bure, u prekidu su trajektne i katamaranske linije ka ostrvima, a zabeležženo je i par potopljenih jahti u Trogiru.

Orkanska bura zatvorila tunel Sveti Rok i most kod Dubrovnika

Zbog orkanske bure koja duva na jadranskom primorju tunel Sveti Rok i most Franjo Tuđman kod Dubrovnika zatvoreni su za saobraćaj.

Zatvoren je i autoput Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i državni put Maslenica – Zaton Obrovački, dok je za teretna vozila zatvoren put Solin – Klis, prenosi Dalmatinski portal.

Za teretna vozila zatvorena je i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, kao i Paški most.

Jedna osoba povređena zbog jakog olujnog vetra

U toku noći u Hercegovini je počeo da duva jak olujni vetar koji je napravio dosta problema u saobraćaju, a jedna osoba je povređena.

Vetar sa udarima do 100 kilometara na sat lomio je stabla u Mostaru, prenosi sarajevski Klix.

Jedna osoba u Mostaru je zadobila lakše telesne povrede pošto je stablo palo na putničko vozila, a povređeni je hospitalizovan na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Oštećeno je nekoliko automobila, a na pojedinim objektima došlo je do obrušavanja fasada.

H. Novi: Bura odnela krov instituta u Igalu

Orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas, koja je posle ponoći počela da duva, prouzrokovala je u Herceg Novom štete na elektro mrežži, zelenilu, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, a odnela je i deo krova Instituta Igalo, iznad bazena.

Pozivi za pomoć počeli su već posle 22 sata, a prema rečima načelnika Služžbe Zlatka Ćirovića, od sinoć su imali četiri požžara – kod hotela “Ksanadu”, na Mokrinama i dva u Zelenici, prenosi Radio Jadran.

Prema njegovim rečima, vatrogasci su na nekoliko lokacija uklanjali polomljena stabla, a oko 4.30 su intervenisali na Savini, gde je vetar izbio vrata na jednom stambenom objektu.

U Bijeloj je na autobusko stajališe palo drvo i oštetilo parkirana vozila, a ima kvarova i na elektro mrežži, jer napon često slabi, a povremeno dolazi i do kraćih prekida.

Orkanska bura je najveću brzinu dostigla jutros oko 3.00, kada su udari vetra bili 142 kilometra po satu.

Olujni vetar oborio veliku građevinsku skelu

Jak olujni vetar oborio je u Baru veliku skelu postavljenu radi renoviranja hotela u Bulevaru dinastije Petrović.

Tom prilikom niko nije povređen, prenosi sajt Jedro.bar.

Kako se navodi, u Baru je veoma hladno, a meteorolozi su izdali upozorenje na jak vetar na celom crnogorskom primorju.

Izvor:RTV.RS

Podeli