Danas: Plate medicinskih sestara 30 odsto manje nego 2009.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je podatak da medicinske sestre sa višom školom imaju platu 54.775 dinara, a sa srednjom školom 50.446 dinara. Uz to Vučić je poentirao računicom da su sada plate medicinskih sestara 20 odsto veće (realno i nominalno) nego pre smanjenja plata 2014. godine kada su bile 45.000 i 42.000 dinara.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, kaže za Danas da joj se telefon usijao od poziva članova sindikata povodom predsednikovog TV gostovanja.

„Ja sam fascinirana informacijom da je plata 55.000 dinara. Ko predsedniku daje te informacije koje nemaju veze sa stvarnošću. Verujem da da mu neko daje pogrešne podatke i da ne smeju da mu kažu koliko je loše”, rezignirana je Ilić.

Prema njenim rečima, plata medicinske sestre u primarnoj zaštiti sa 30 godina radnog staža je 38.000 dinara. Plata sestre sa višom školom sa svim dodacima je 51.000 dinara.

„To se odnosi na zaradu, kada se pomnoži osnovica sa koeficijentom. Ne pričamo o privilegovanim i podobnim koji dobijaju stimulacije. Volela bih da negde sednem sa predsednikom pa da mu pokažem platne listiće sestara iz svih delova Srbije, a volela bih da vidim i dve sestre sa platama koje je on spomenuo”, kaže ona.

Ona takođe ističe da je sindikat pravio analize i da su utvrdili da im je realna vrednost plate u evrima danas 30 odsto manja nego 2009. godine.

Vučić je najavio i još jedno povećanje plata medicinskim sestrama od 10 odsto, mada nije precizirao kada. Radica Ilić smatra da se to odnosi na sledeću godinu.

Podeli