HronikaSvetVesti

Žrtva mučenja u zatvoru Assadovog režima: Osjetili smo miris spaljenih tijela

Rana, jedna od žena koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada mučili u zatvoru, kazala je kako su u njenoj jedinici mogli osjetiti miris spaljenih tijela.

Međunarodni konvoj savjesti formiran da se ukaže na stanje žena u sirijskim zatvorima i lošem ophođenju prema njima, kao i pozove na njihovo oslobađanje, malo prije 8. marta – Međunarodnog dana žena, iz Istanbula će krenuti prema Siriji.

Novinari Anadolu Agency (AA) tim povodom stupili su u kontakt s Ranom (33) iz Homsa, koja je bila podvrgnuta mučenjima u zatvorima sirijskog režima.

Ne želeći otkriti svoje prezime, govorila je o mučenjima i lošem ophođenju prema ženama u zatvorima. Dodala je kako je od rata u Siriji izbjegla u Tursku, ali se vratila u Siriju kako bi kćerki izvadila pasoš. Pripadnici režima su je bez valjanog razloga uhapsili u maju 2015. godine.

”Optužili su me za ubistvo i teroristički čin. Optužili su me za kontakt s opozicijskim grupana. Odbacila sam optužbe. Tukli su me i bacali na pod. Onesvijestila sam se. Kasnije su me zaključali u hladnu, vlažnu i mračnu sobu u kojoj se nalazilo 15 žena. Na ispitivanjima, svakog dana su me optuživali za zločine koje nisam počinila. Iznova su me tukli i bacili u tamnicu“, rekla je Rana.

Jednom su joj oči bile vezane i rečeno da će biti slobodna, ali je onda prebačena u sigurnosne prostorije u Damasku, poznate i pod nazivom ”palestinska jedinica“.

”Objekt je bio zastrašujući“, prisjetila se Rana.

Dodala je kako su se u prizemlju nalazili muškarci, a na spratu žene.

”Vidjela sam djecu, žene i mlade kako stoje samo u donjem vešu. Mladima je i boja kože bila promijenjena od siline pretrpljenih udaraca. Svaki dan ispitivanja, propitkivanja i mučenja. Žene su tukli jednako kao i muškarce. Svaki dan smo bili suočeni s omalovažavanjima i lošim ophođenjima. Ni do toaleta nismo mogli bez dozvole. Na tijelima žena nakon ispitivanja mogli ste vidjeti ljubičastu, plavu i zelenu boju“, prisjetila se Rana.

Dodala je kako je kasnije prebačena u novi odjel i da je u ćeliji sedmicu spavala na podu hladne prostorije. Prisjetila se kako su metode mučenja bile silovanja, lomljenje kostiju, udaranje glavom u zid i korištenje vatre.

”U ‘palestinskoj jedinici’ smo osjećali čak i miris spaljenih tijela. Jednu su ženu za kosu vukli od prvog do posljednjeg sprata. Kasnije smo čuli da su joj ubili kćerku i majku. Zidovi su bili prekriveni krvlju. Žene su se uvijek vraćale krvavih glava“, rekla je Rana.

Dodala je kako ne može ispričati šta je sve preživjela, ali svaki dan sanja strahovite prizore.

”Djeca od četiri-pet godina, stare žene, šta su one skrivile? Trebale bi biti oslobođene. Spasite te ljude”, rekla je Rana.

Podaci opozicije pokazuju da se u režimskim zatvorima u Siriji nalazi najmanje 500.000 ljudi.

Izvorna vest na sajtu Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli