DruštvoVesti

Grad ponovo u nadmetanju za TK ”Raška”

Fabrika za preradu otpadnih voda, kotlara i još nekoliko pomoćnih objekata Tekstilnog kombinata „Raška“ u stečaju, biće ponovo ponuđeni na prodaju. Drugo javno nadmetanje zakazano je 15.marta u Beogradu. S obzirom da je Planom detaljne regulacija predviđeno da se na zemljištu TK „Raška“ mogu graditi samo objekti javne namene, i da je jedan od njih toplana na biomasu, koja se nalazi u gradskim strateškim dokumentima još od 2010. godine, glavni zainteresovani na pomenutom javnom nadmetanju biće Grad Novi Pazar. Toplana na biomasu doneće brojne prednosti – ističu u Gradskoj toplani.

”Izgradnjom toplane izvršilo bi se izmeštanje postojeće toplane na mazut, koja se nalazi u centru grada, a time bi se smanjilo i zagađenje životne sredine koje ona prouzrokuje. Sredstva za izgradnju toplane na biomasu u iznosu od 3,6 miliona evra obezbeđena su putem kredita od strane KFV banke i delom donacije od Švajcarske Vlade. Istakao bih i činjenicu da na predmetnoj lokaciji nije moguća izgradnja bilo kakvog objekta osim toplane, u skladu sa prostornim planom, kao i da nije u pitanju prodaja zemljipšta i objekata koji se tu nalaze”, kaže direktor Gradske toplane Vladan Marinković.

Marinković se nada da će lokalna samouprava na javnom nadmetanju 15. marta u Beogradu uspeti da obezbedi zemljište, koje je inače namenjeno za izgradnju toplane na biomasu.

Ukoliko sve bude teklo po planu na licitaciji 15.marta u Beogradu, izgradnja toplane na biomasu mogla bi početi na proleće da bi se obnovljivi izvori energije mogli koristiti već sledeće grejne sezone.

S.Lj.

 

 

Podeli