DruštvoPolitika

Apelacioni sud: Opštinsko veće Prijepolja nezakonito smenilo Hanku Hajdarević

Nekadašnja načelnica Opštinske uprave u Prijepolju, Hanka Hajdarević, koju je Opštinsko veće u tom mestu smenilo 29. septembra 2016. godine, nezakonito je uklonjena sa te dužnosti. Tako je najpre, po Hankinoj tužbi, presudio Osnovni sud u Prijepolju, marta prošle godine, a ovih dana istu odluku potvrdio i Apelacioni sud u Kragujevcu, većajući po žalbi Opštine.

Posle promene odnosa političkih snaga u Prijepolju, juna 2016. godine, Hanka Hajdarević je smenjena iako je na to mesto bila imenovana juna 2014. na razdoblje od pet godina. Predlog za smenu podnelo je sedmoro članova Opštinskog veća pominjući navodne nepravilnsti u njenom radu: zapošljavanje, isplate troškova, nezakonitost akata, probleme u sprovođenju izbora…

Apelacioni sud je u svemu potvrdio izreku prvostepenog, u sva četiri stava. Prvim se Osnovni sud u Prijepolju oglasio nadležnim u ovoj pravnoj stvari, drugim je rešenje o smeni Hanke Hajdarević poništeno kao nezakonito, trećim je njen zahtev da bude vraćena na mesto načelnice odbačen kao nedozvoljen, četvrtim je tužilji dosuđeno 105.000 dinara za troškove parničnog postupka.

Međutim, Osnovni sud je utvrdio a Apelacioni potvrdio da Opština Prijepolje nije dokazala, a bila je dužna, da je Hanka Hajdarević izvršila, odnosno propustila da izvrši sve ono što joj je osporenim rešenjem stavljeno na teret.

Naprotiv, Skupština opštine Prijepolje je 3. jula 2017. usvojila izveštaj tužilje – načelnice, o radu Opštinske uprave za 2016. godinu, kao uspešan.
Inače, drugim stavom presude Apelacionog suda, odbijen je zahtev Hanke Hajdarević da joj Opština naknadi troškove žalbenog postupka.
U izjavi za agenciju medije Hanka Hajdarević navodi:

„Moja smena je izvršena nezakonito. Smatram da je ovo pravno nasilje i politički progon. Zahvaljujući pravnoj državi pravda je pobedila nad samovoljom opštinskih čelnika. Presuda Aplacionog suda je potvrda da sam svoj posao obavljala savesno, odgovorno, profesionalno i u skladu sa zakonom.”

Ova diplomirana pravnica iz Prijepolja dodaje:

„Verujem u pravo i pravnu državu jer se sudske odluke moraju poštovati. Ukoliko pokušaju da izigraju zakon i za to postoji lek, a to su pravosudni organi. Svu dokumentaciju i saopštenje Opštinskog odbora SNS – a u Prijepolju objavljeno u sredstvima informisanja u vezi komentarisanja sudske presude Osnovnog suda u Prijepolju, dostaviću nadležnim organima.”

Izvor: PP Media

Podeli