DruštvoVesti

Prohodni putevi prvog i drugog prioriteta

Zbog novih snežnih padavina stepen angažovanja na održavanju puteva od sinoć je podignut na viši nivo, i svi putevi prvog i drugog prioriteta, koje održava preduzeće Novi Pazar – put su prohodni. Kolovozi su vlažni, a na višim predelima na njima ima utabanog snega, pa je tamo saobraćaj blago usporen.

Stanje na putevima, uobičajeno zimsko. U toku noći potrošeno je 50 tona soli i 11 tona kamenog agregata.

”Što se tiče putnih pravaca koje održava Novi Pazar – put svi putni pravci su prohodni. Kolovozi na putevima prvog reda su uglavnom vlažni, osim na delu puta Duga Poljana – Sjenica, naročito na deonici od Duge poljane do Štavlja gde vetar duva i pravi jake probleme. Tu imamo snega na kolovozu pa se saobraćaj odvija nešto usporenije. Što se tiče puteva drugog reda, kolovozi su takođe u nižim predelima vlažni dok u višim brodsko-planinskim predelima na kolovozu ima snega tako da je obavezna upotreba zimske opreme i lanaca”, kaže Senad Ibragić iz službe za zimsko održavanje puteva preduzeća Novi Pazar – put.

Za zimsko održavanje puteva vetrovi pričinjavaju otežavajuću okolnost, pa putari najviše posla imaju na deonicama koje karakterišu jaki vetrovi i visoki snežni nanosi.

”Nama su najkritičnije te deonice gde duvaju vetrovi i prave nanose. To je Duga Poljana – Sjenica, na Goliji Odvraćenica, od Tutina ka Suvom Dolu, Leskovi, na Kopaoniku i slično. To su deonice gde duvaju vetrovi i gde smo i mi takoreći nemoćni. Iapak, trudimo se i za sada nema problema”, kaže Ibragić.

Drugi stepen angažovanja u zimskom održavanju puteva podrazumeva 16 kamiona sa opremom za čišćenje i posipanje, devet utovarnih lopata, 9 putarskih vozila i jedno specijalno vozilo sa frezlom za sneg. Iz preduzeća Novi Pazar – put kažu da na zalihama imaju dovoljne količine industrijske soli i kamene rizle, a vozačima savetuju poštovanje saobraćajne signalizacije i oprez u vožnji.

S.Lj.

Podeli