Zabava

Da deca budu zdravi ljudi

Jahanje je sport koji se sastoji od nekoliko disciplina. Galopske trke, preskakanje prepona, dresurna nadmetanja i ostale grane konjičkog sporta prva su asocijacija koja se javlja kod ljudi, ali one nisu jedini način da uživate u druženju sa konjima.

Jahanje je pre svega, aktivnost koja se praktikuje na otvorenom. Na taj način mališani i tinejdžeri mogu provesti kvalitetno vreme na otvorenom prostoru i u prirodi. Svež vazduh, dobra zabava i aktivnost odličan su način da najmlađi zavole zdrav život.

Prilikom bavljenja jahanjem troši se mnogo kalorija i  svi mišići na telu su aktivni. Na ovaj način deca koja žive u velikim gradovima dobijaju priliku da isprazne višak energije. Takođe, prilikom kretanja konja, mališani dobijaju jedinstvenu priliku da steknu osećaj za prostor, kretanje i pokret. Pravilan stav jahača na konju podrazumeva pravu kičmu i otvorena ramena, čime tinejdžeri ispravljaju držanje.

Osim fizičkih benefita, bavljenje konjičkim sportom dovodi do mnogih pozitivnih i korisnih navika koje deca stiču. Rad sa konjima povećava empatiju i stepen brižnosti kod mladih, čini ih odgovornijim i smirenijim.

Rekreativno jahanje podrazumeva i brigu o konjima koji se svakodnevno čiste, hrane i neguju čime se deca uče zdravim obrascima ponašanja.

Tinejdžeri uče da svoje burne emocije i frustracije kanališu kroz brigu o životinjama , što im daje odličnu priliku da pokažu zrelost na delu.

Konji, kao i sve životinje, uče nas neverbalni jezik i u radu sa njima učimo da posmatramo govor tela. Konji smiruju decu navodeći ih da poštuju određena pravila. U svakoj boljoj štali i konjičkom klubu, treneri imaju specijalan sistem rada za najmlađe i tinejdžere.

Rekreativno jahanje lek je za dušu i telo jer su konji poznati kao jedne od najboljih terapijskih životinja…

srbijadanas/GG

Podeli