Posle svake kiše zemlja ima onaj poznati, karakterističan, specifičan miris kada se natopi kišnicom. Ta pojava nazvana je petrikor, a ime joj datira iz šezdesetih godina 20. veka.
Miris kiše dolazi od biljnih ulja koja su absorbovali zemlja i kamenje. Kada kiša pokvasi zemlju i ovo ulje dođe u kontakt s vodom, oslobađa se jedan produkt bakterija pod nazivom geozimin, organsko jedinjenje (od grčkog „miris zemlje“) što nosi taj specifičan miris, a odgovoran je i za poznati „zemljasti“ ukus cvekle. Za specifičan miris odgovorne su bakterije koje žive u zemlji.
Slabe i umerene kiše proizvode više aerosoli nego pljuskovi, a za vreme pljuskova, sa grmljavinom, na miris vazduha utiče i ozon.
Rts/Elementarium
Turska sve više svoje goste usmerava na verski turizam i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Spomenici koje…
Novopazarac u finalu kvalifikacija u dva seta (6:1, 6:4) savladao Džefrija Džona Vulfa iz SAD.
Predstavnici Instituta za istraživanje korupcije “Kareja“ iz Pančeva i novopazarske nevladine organizacije Urban-in organizovali su…
Za učenike završnih razreda srednjih škola u Novom Pazaru u dvorani Kulturnog centra u toku…
Narodna biblioteka “Dositej Obradović” iz Novog Pazara odabrala je 10 autora zbirki pesama u uži…