DruštvoVesti

Biševac: Važno je preventivno delovati kod porasta vodostaja reka

Kiša koja je prethodne noći padala jakim intenzitetom i snijeg koji se naglo topio prethodnih dana doveli su do povećanja nivoa vodostaja rijeka Raške, Jošanice i Trnavice. Kritične tače duž rijeka u naseljima u Novom Pazaru obišao je prvi čovjek grada Nihat Biševac sa saradnicima.

Vodostaj rijeka rastao je predhodnih dana uslijed povećanja temperature pri kojoj se snijeg naglo toplio. Voda je svoj maksimum dostigla tokom noći kada je padala jaka kiša. Na svu sreću voda se nije izlila iz korita, ali uprkos tome na nekoliko lokacija duž Trnavice i Jošanice došlo je do urušavanja puta.

Kritična naselja obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa pomoćnicima i saradnicima te direktorima javnih preduzeća i članovima Štaba za vanredne situacije. Javnim službama biće naloženo da narednih dana ulože maksimalne napore kako bi se učinilo sve da do izlivanja rijeka uslijed eventualnih kiša više ne bude.

Prema riječima Biševca cilj je da se obiđu dobro poznate lokacije koje su predhodnih godina prve bile poplavljene, kako bi se na vrijeme i preventivno reagovalo.

Mještani naselja koja među prvima budu pogođena polavama sa strijepnjom su sinoć posmatrali porast nivoa vodostaja rijeka i u strahu da će se voda izliti.

Na nekoliko mjesta duž Jošanice i Trnavice aktivirala su se klizišta koja su oštetila lokalne saobraćajnice.

“Hvala Bogu, reke se nisu izlile. Na par lokacija nabujale reke odnele su delove puta. Sa predstavnicima nadležnih službi i Štaba za vanredne situacije razgovarali smo šta se mora preduzeti, posebno na lokacijama gde ima stabala i rastinja. Učiniće se sve kako bi se sprečile veće posledice. Mini brane na pritokama reka uvek u ovakvim situacijama odigraju važnu ulogu. I tokom ove godine biće izdvojena sredstva u iznosu od oko 5 miliona dinara kako bi se brane održavale”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

A. Ni.

 

 

 

 

 

 

Podeli