Ekstremna hladnoća u SAD, temperatura i do -53 stepena

U Čikagu ljude pljačkaju tako što skidaju jakne sa njih, dok meteorolozi navode da će grad biti hladniji od Antarktika.

U delovima SAD će ove nedelje biti kao na Severnom polu, ili barem veoma blizu tome, upozoravaju meteorolozi.

Meteorološki fenomen poznat kao „polarni vorteks” mogao bi da dovede i do temperature od -53 stepena Celzijusa.

Koliko je hladno pokazuju i izjave zvaničnika savezne države Ajove u kojima apeluju na građane da ukoliko izađu napolje – „ne da udišu duboko” i „minimizuju pričanje”.

Najmanje 55 miliona će se suočiti sa istorijskim hladnoćama, a vanredno stanje proglašeno je u Viskonsinu, Mičigenu, Ilionis, Alabami i Misisipiju.

„Ovako hladan vazduh se, rekao bih, dešava samo jednom u generaciji”, kaže meteorolog Džon Gejgan.

Iz Nacionalne meteorološke službe upozoravaju da su promrzline na prstima i nogama moguće posle samo deset minuta provedenih napolju.

Očekuje se da će temperature biti najniže od utorka do četvrtka, a meteorolozi ističu da će Čikago biti hladniji i od Antarktika.

U gradu sa brojnom srpskom dijasporom moglo bi da bude i do -33 stepena Celzijusa, ali će ledeni vetrovi činiti da osećaj hladnoće bude bliži -46 stepeni, navode zvaničnici.

Burno u gradovima

Iz policije grada Čikaga kažu da je više ljudi opljačkano na ulici, ali im pljačkaši nisu uzeli novac, nego su im uz pretnju pištoljem skinuli jakne.

Česte mete su građani koji nose jakne „kanada gus” marke, koje mogu da koštaju i do 1.100 dolara (oko 113.000 dinara), prenose lokalni mediji.

U isto vreme, karte za nagrađivani mjuzikl Hamilton prodaju se za 170 dolara – upola cene, jer se ljubiteljima pozorišta baš i ne ide pred daske koje život znače po toj hladnoći.

Brukfil zoološki vrt u Čikagu biće zatvoren u sredu i četvrtak, tek četvrti put posle 85 godina.

Više od 1.100 letova je ukinuto ili odloženo, među kojima i oni za Atlantu u Džordžiji, gde će u nedelju biti održan Superboul.

Zatvoreno je i na hiljade škola i prodavnica, kao i nekoliko vladinih službi, ali je otvoreno na desetine takozvanih „centara za grejanje” – skloništa za one koji nemaju gde.

Autor: BBC News na srpskom
A. Ni.
Podeli