HronikaVesti

Protest meštana Gornje Pešteri zbog vraćanja na posao nastavnika optuženog za seksualno zlostavljanje

Meštani nekoliko tutinskih sela na Gornjoj Pešteri protestovali su ispred škole dr Ibrahim Bakić u selu Suvi do zbog vraćanja na posao nastavnika srpskog jezika Refika Mehovića protiv koga je podignuta optužnica da je seksulano napastvovao 12-ogodišnju učenicu iz sela Leskova kod Tutina. Sudjenje nastavniku je u toku a roditelji čija deca idu u školu, a koji su se spontano okupili na protestu, izjavili su da neće slati decu u školu dok god pomenuti nastavnik bude radio u ovoj školi.

Lokalnu a i širu javnost pre nekoliko meseci uzemirila je vest o slučaju u kojem je 60- godišnji nastavnik iz osnovne škole Dr Ibrahim Bakić Refik Mehović uhapšen zbog sumnje da je seksualno uznemiravao 12-godišnju učenicu iz sela Leskova kod Tutina.  Protiv njega je tad podignuta opštužnica u kojoj se tereti za delo nedozvoljene polne radnje a sudjenje je još uvek u toku.

Republički inspektorat za rad doneo je odluku o vraćanju na posao pomenutog nastavnika srpskog jezika čime je odložio izvršenje rešenja o otkazu koje je doneo direktor škole “Dr Ibrahim Bakić” Hivzo Vušljanin.

“17.9. 2018. godine doneo sam rešenje o prestanku radnog odnosa Refiku Mehovicu. Inspektor za rad resornog ministarstva Šaćir Ličina 20.decembra doneo je rešenje kojim odlaže, do pravosnažnosti sudske odluke, rešenje o prestanku radnog odnosa pomenutog nastavnika. Iako u rešenju stoji da mogu da se žalim ministru za rad, takodje stoji i da žalba ne odlaže rešenje o vraćanju na posao nastavnika. Znači, ja moram da postupim po rešenju. Uložio sam žalbu i nadam se da će ministar nju usvojiti jer je potpuno na mestu” – rekao je direktor škole u Suvom dolu.

On ističe da se brzo po selu proširila vest da se ozloglašeni nastavnik  vraća na posao, pa su odmah roditelji okupili ispred škole zahtevajući da se nastavniku onemogući rad u ovoj školi. Kako su istakli neće slati decu u školu jer se boje, posebno za žensku decu i najavili su potpuni bojkot nastave. Roditelji koji su se okupili ispred škole u Suvom dolu kažu da neće odustati od protesta sve dok nastavnik ne dobije otkaz i ne dobije kaznu koju zaslužuje.

“Ovo nije prvi put da se ovakve stvari govore o Mehoviću. Ta priča se provlači svake godine unazad 20 godina. Nećemo da se i dalje nastavi sa tim. Nećemo decu de šaljemo u školu. On je napadao decu toliko godina i sad treba da ćutimo. Nećemo! – rekao je jedan od roditelja i dodao da su se okupili da bi zaštitili svoju decu.

“Taj nastavnik je čisto zlo, nešto najgore što je moglo da se desi našoj deci. Da je udario na odrasle nekako bismo mu i oprostili ali ovako, na decu, to ne možemo i nećemo. Postavio bih pitanje tom inspektoru za rad kako je mogao da uruči rešenje da se vrati na posao pre kraja sudjenja. Da li je to logično? “ – istakao je jedan od roditelja.

Nastavak sudjenja nastavniku zakazan je za 31. januar.

K.Radović/Sandžačka tv mreža

Podeli