DruštvoVesti

Učenice Medicinske škole obeležile Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a isto mesto drži i kad je reč o obolevanju od ove vrste raka, pokazuju podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“. “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. Ovom temom bavilele su učenice srednje Medicinske škole.

I pored dokazanih mera prevencije, rak grlića materice je u našoj zemlji već godinama jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji.Svake godine oko hiljadu trista žena oboli, dok približno pet stotina njih izgubi život od ovog oboljenja. Kako bi ukazale na neophodnost preventivnih pregleda učenice srednje Medicinske škole održale su edukativno predavanje za svoje mame, profesorice i drugarice.

“Pripremali smo ovo predavanje sa puno ljubavi, i smatram da je jako bitno o ovome razgovarati sa mamama, bakama, drugaricama i nastavnicima jer je ovo značajna tema a reproduktivno zdravlje bitnije od svega” – rekla je učenica ove škole Dina Redžović.

Ovo je prvi put da su roditelji prisustvovali nekom predavanju u Medicinskoj školi a po reakciji nije i poslednje.

Od 21. do 27. januara 2019. u našoj zemlji će, trinaesti put zaredom, biti obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U toj nedelji se održava veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj da unaprede svest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ovog važnog događaja.

K.R.

Podeli