DruštvoEkonomijaVesti

”Paragraf” nastavlja obuke za javni i privatni sektor

Predstavnici privatnog i javnog sektora, pre svega računovođe koji se ovih dana bave sastavljanjem godišnjih izveštaja, imali su danas priliku da na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru saznaju sve novine i podsete se pravila u oblasti finansija, poreza, zarada, kao i spoljne trgovine, ali i pravne oblasti, kako bi na pravilan način ispunili svoje obaveze. Još jedan u nizu besplatnih seminara organizovala je kraljevačka kancelarija kompanije ‘’Paragraf’’.

Glavni i odgovorni urednik u časopisu Poresko računovodstveni instruktor, koji izlazi u okviru izdanaj kompanije Paragraf, Aleksandar Milanović bio je instruktor predstavnicima privatnog sektora. Ističe da nije bilo nekih velikih izmena u odnosu na predhodni period, ali s obzirom da se finansijski izveštaj radi jednom godišnje, korisno je podsetiiti se.

”Cilj ovog seminara je da podsetimo obveznike, računovođe pre svega, pošto nam je to glavna ciljna grupa, na pravila po kojima se sastavljaju finansijski izveštaji, po kojima se utvrđuje porez na dobit pravnih lica. Nije bilo nekih velikih izmena u odnosu na prošlu godinu, ali budući da se ovi poslovi po principu obavljaju jednom godišnje. Svakao je poželjno da se obveznici podsete, osveže svoja znanja, kako bi mogli na pravilan način da ispune svoje obaveze”, rekao je Aleksandar Milanović.

Za razliku od privatnog, u javnom sektoru ima značajnih novina.

”Najveća novena je povećanje plata u javnom sektoru. Tu kao kao i svake godine imaju određene nedoumice, kako će se to povećanje primenirti, kako će se plate uplaćivati. Što se radnih odnosa tiče, ima tu novena koje se tiču državnih službenika, javne nabavke i svih ostalih obaveza koje se tiču javnog sektora”, rekao je budžetski instruktor za javni sektor Marko Jekić.

Za kompaniju Paragraf, ovo su već tradicionalne obuke. Menadžer kancelarije u Karaljevu, Mihajlo Sabljić kaže da za ovakve obuke sve je više učesnika koji ukazuje poverenje kompaniji Paragraf.

S.Lj.

Podeli