SvetVesti

Vrijeme je da se okonča šutnje nad krizom u Palestini

Američki list “The New York Times“ objavio je kolumnu u kojoj je dat osvrt na aktuelnu humanitarnu krizu u Palestini kroz prizmu borbe za ljudska prava koju je vodio Martin Luther King, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolumna je objavljena povodom američkog praznika Dana Martina Luthera Kinga koji se obilježava trećeg ponedjeljka u januaru, a autorica teksta je advokat i aktivistica za zaštitu ljudskih prava Michelle Alexander.

Kolumna pod naslovom “Vrijeme za okončanje šutnje nad Palestinom“ privukla je veliku pažnju javnosti.

Autorica je podsjetila da se Martin Luther King svojevremeno zalagao protiv rata u Vijetnamu i kazao čuvenu rečenicu da će doći vrijeme kada će šutnja postati izdaja.

Ona je navela da se takav hrabar i ljudski stav treba i danas nasuprot pritisaka koje Izrael vrši nad Palestinom.

“Stav Martina Luthera Kinga je bio individualan i moralan i zato je platio ceh“, navodi autorica Alexander i dodaje kako je to primjer kako bi se i danas trebali ponašati ljudi kojima je stalo do vlastog dostojanstva i vrijednosti.

Navodeći kako je i King bio jedinka unutar mase koja šuti, Alexander navodi kako je većina u američkom Kongresu donedavno bila nijema na gruba kršenja ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Ona je dalje optužila predstavnike američke političke scene da su pod pritiskom izraelskog političkog lobija na najmanju mjeru smanjili kritički odnos prema izraelskog okupatorskoj politici na Bliskom istoku.

U kolumni se dalje navodi kako brojni aktivisti i organizacije za zaštitu ljudskih prava u SAD-u gaje simpatije prema palestinskom narodu, ali kako šute zbog strada da će ostati bez fondova i biti suočeni sa montiranim optužbama za antisemitizam.

“Poučeni djelom i porukama Martina Luthera Kinga, apsolutno nemam sumnju da bismo morali odlučno progovoriti o krizi ljudskih prava u Palestini, bez obzira na sve rizike i probleme sa kojima bismo se mogli suočiti“, poručila je autorica kolumne.

Alexander u tekstu također ističe kako bi Martin Luther King danas zasigurno bio glasni oponent izraelske politike.

“Ukoliko želimo poslušati poruku Martina Luthera Kinga, morali bismo progovoriti protiv svih izraelskih kršenja međunarodnog prava, protiv izraelske okupacije i blokade Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Gaze, kao i protiv svih rasija, zapljena imovine, rušenja i hapšenja koja Izrael provodi nad Palestincima“, poručila je Alexander.

U kolumni se američke vlasti pozivaju da revidiraju podršku koju pružaju Izraelu, uključujući i obećanih 38 milijardi dolara vojne pomoći.

Naglasivši da se Martin Luther King protivio nasilju nad evropskim Jevrejima i branio pravo postojanja države Izrael, autorica kolumne Alexander je navela kako je i historičar Robin D.G. Kelley svojevremeno kazao kao bi King i danas bio protivnik izraelske okupatorske politike.

Autorica navodi da joj tračak nade u skoriju promjenu odnosa prema krizi u Palestini ulijeva činjenica da su u Kongres ušle dvije muslimanke Ilhan Omer i Rashide Tlaib koje glasno i jasno podržavaju kampanje bojkota Izraela.

Izvor: Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli