DruštvoPolitikaVesti

Nihat Biševac: Bitan zdrav politički ambijent

Gradonačelnik Novog Pazara o radu u prošloj i planovima u ovoj godini.
Prethodna godina bila je uspešna. Maksimalno se trudimo da od Novog Pazara napravimo bolje mesto za život. To je težak, ali ne i nedostižan cilj.
Prošle godine krenuli smo veoma ambiciozno u realizaciju planiranih projekata. Veliki deo je urađen, a deo je, iz objektivnih razloga, prebačen u ovu godinu. Kroz različite projekte i lokalne akcione planove, akcenat smo stavili na rešavanje najvažnijih problema. Politički, prethodna godina bila je prilično turbulentna. Obeležili su je izbori za Nacionalni savet Bošnjaka. Uprkos manipulacijama opozicije, Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i njihovog pokušaja destabilizacije dobrih političkih prilika, uspeli smo da stabilizujemo situaciju. Nakon nasilnog upada Zukorlićevih pristalica u Skupštinu grada, kad je prekinut njen rad, zahvaljujući trezvenosti, strpljenju i mudrosti odbornika skupštinske većine, prošlo je bez većih incidenata i uspeli smo da sačuvamo političku stabilnost. Za dalji razvoj grada, veoma nam je bitan zdrav politički ambijent – ocenjuje novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac.

* Koji su prošlogodišnji uspesi u gradu?

– Novi Pazar je prošle godine bio veliko gradilište i taj trend nastavićemo i u ovoj godini. Asfaltirali smo 50 ulica, od ugovorenih više od 80. Nepovoljni vremenski uslovi, na početku građevinske sezone, omeli su nas da uradimo više, ali sve što je započeto biće završeno ove godine. U budžetu smo planirali 300 miliona dinara da uložimo u izgradnju putne infrastrukture. Posle devet godina, pokrenuli smo nastavak izgradnje obilaznice oko grada. Urađeno je oko 1,2 kilometra ove važne saobraćajnice, čijim završetkom će biti teretni saobraćaj izmešten iz centra grada i rasterećene prepune gradske ulice. Kod bolnice je urađen novi kružni tok sa potpunom rekonstrukcijom elektro i vodovodne mreže. U naselju Blaževo rekonstruisana je vodovodna mreža i te radove je finansirao razvojni program EU PROGRES. U tom naselju početa je izgradnja 20 stanova za izbegla lica, u čijem finansiranju nam pomažu Svetska banka i Republika Srbija. U infrastrukturnim projektima, veoma značajno mesto zauzima korićenje reka Raške, Deževske i Banjske. Ukoričili smo više od dva kilometra i na taj način zaštitili smo od poplava veliki broj domaćinstava, industrijsku zonu i velike površine poljoprivrednog zemljišta. Osim toga, u tom delu grada dobili smo lepo uređeno šetalište i prostor za rekreaciju. Projekat je vredan više od dva miliona evra, a sredstva je, iz Svetske banke, obezbedilo JP „Srbija Putevi“. Grad smo od poplava zaštitili i izgradnjom, na svim pritokama u okolini grada, 13 antierozivnih brana.

* Kakva je situacija u ostalim oblastima?

– Uspeli smo da ključna javna preduzeća dovedemo u bolji položaj i lakše funkcionisanje. Kupili smo deo nove mehanizacije: kamione, građevinske mašine, bagere, buldožere, servisna vozila za Direkciju za izgradnju i javna komunalna preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Gradska čistoća“. Posebnu pažnju posvetili smo unapređenju uslova u obrazovanju, pa smo, prošle godine, u budžetu izdvojili duplo više sredstava u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Zbog velikog broja đaka, škole imaju stalnu potrebu proširenja učioničkog prostora. U školama koje imaju taj problem, finansirali smo izgradnju sedam novih učionica, menjanje stolarije, renovirali i opremali fiskulturne sale, kupovali računare za informatičke kabinete. U zdravstvu najznačajniji projekat bilo je puštanje u rad novog Urgentnog bloka, koji pruža bolju medicinsku pomoć i hitnije zbrinjavanje bolesnika. U ovaj projekat je uloženo milion evra, a sredstva smo dobili od EU i Ministarstva zdravlja Srbije. U oblasti turizma ozbiljno napredujemo. Nagrada za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji -EDEN, koju nam je dodelila Evropska komisija u Briselu, otvorila je vrata za dolazak turista iz celog sveta. Dolazak većeg broja turista, zahtevao je izgradnju novih smeštajnih kapaciteta. Tri hotela su puštena u rad, a tri su u završnoj fazi izgradnje. Novi Pazar postaje ozbilja turistička destinacija i to će dodatno pomoći razvoj grada.

* Nezaposlenost i dalje ostaje veliki problem?

– Imamo dobru saradnju sa Nacionalnom službom zapošljavanja. Trudili smo se da otvaramo nova radna mesta. Statistički smo u pozitivnom pomaku. Bez obzira na višedecenijski privredni i ekonomski zastoj, borimo se za svako novo radno mesto. Obezbeđujemo subvencije za osnivanje novih preduzeća, stimulišemo privrednike. U poslednjih nekoliko godina, građevinska industrija je pokretač privrednog razvoja. Radi se na desetine novih zgrada, stotine stanova, što povećava cenu radnog sata za građevinske radnike, koji sada, umesto u inostranstvu, više rade u svom gradu. To je jedan od znakova da Novi Pazar postaje bolje mesto za život i ulaganja.

* Zašto su, opet, izostale direktne investicije?

– U prethodnom periodu napravili smo dobar politički ambijent, ali nedostatak auto puta, udaljenost od aerodroma i loša saobraćajno-magistralna infrastruktura, glavni su razlozi za izostanak stranih investicija. Ekonomska računica inostranih investitora je nemilosrdna. Mislim da je naš najveći potencijal naša dijaspora i od njih, uglavnom, očekujem ulaganja. Sada su oni najveći pokretači privrede u ovom gradu. Imamo najave od naših ljudi iz dijaspore, da će pokrenuti izgradnju novih fabrika. Naš zadatak je da onima koji žele da ulažu u Novi Pazar obezbedimo dobre uslove, sigurnost i olakšamo poslovanje, ali i da izgradimo dobro međusobno poverenje.

* Još se čeka realizacija ugovora potpisanih u oktobru 2017. godine, kada su u Novom Pazaru boravili predsednici Srbije i Turske, Vučić i Erdogan?

-Novi Pazar je most saradnje između Srbije i Turske. Najbolji pokazatelj je potpisani ugovor za izgradnju puta Novi Pazar -Tutin. Radovi bi trebalo da počnu na proleće. Predstavnici turske kompanije „Tašjapi“, već pripremaju teren za dolazak velike ekipe,koja bi za dve godine trebalo da završi ovaj projekat. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za restauraciju starog hamama, renoviranje hale sportova, koju će finansirati turski „Doguš group“ i novih mostova. To su protokoli, koje su potpisali predsednici Srbije i Turske.

* Koja očekivanja nisu ispunjena prošle godine?

-Izrada projektno-tehničke dokumentacije,koja je veoma kompleksna i složena i procedure za prihvatanje projekata su nas dosta usporile.Ali, poštujemo zakon i struku.

* Šta su prioriteti u ovoj godini?

-Jadan od prioriteta biće rešavanje infrastrukturnih problema, jer je to preduslov za napredak svakog grada. Planirali smo izgradnju i rekonstrukciju vodovodno-kanalizacione mreže u više naselja i asfaltiranje velikog broja ulica. U planu je kupovina zemljišta za izgradnju osnovne škole u naselju Šutenovac, za novo muslimansko groblje i za izgradnju toplane na biomasu. Zadatak nam je i da obezbedimo finansijska sredstva za završetak obilaznice.

Ponosni na kulturu i sport

– Ponosim se rezultatima koji su postignuti u kulturi i sportu. Ulaganja u kulturu od više od 200 miliona dinara, počela su da daju rezultate. Kulturna scena nikada nije bila bogatija. Sarajevska filharmonija je održala koncert, bili smo domaćini Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, organizovali Festival sevdaha „Zeman“,održane su brojne premijere… Umesto organizovanja dočeka Nove godine na Trgu, odlučili smo da deo novca odvojimo za decu bez roditeljskog staranja, a deo za kupovinu koncertnog klavira, prvog posle pedeset godina. Godinu smo završili koncertom našeg pijaniste Adema Mehmedovića. Prošla godina je, po rezultatima, bila najuspešnija za novopazarski sport. Naši sportisti su postigli vrhunske rezultate. Odbojkaši su osvojili Kup i Superkup Srbije, košarkaši i rukometaši, prvi put, igraju u elitnim ligama, futsaleri su stabilni superligaši, atletičati i kik bokseri odavno su svetska klasa…Ponovo smo pokrenuli Sandžačke igre.
Izvor:Danas

Podeli