Pove─çan broj pacijenata u Domu zdravlja

Broj pacijenata koji se javljaju Slu┼żbi za zdravstvenu za┼ítitu odraslog stanovi┼ítva novpazarskog Doma zdravlja ovih dana je pove─çan. Osim hroni─Źnih pacijenata tu je i zna─Źajan broj onih koji se javljaju zbog bolova usled padova na ledu, ali i pacijenata sa virusnim infekcijama. Najbolji period za vakcinaciju protiv sezonskog gripa bio je oktobar, me─Ĺutim oni koji ┼żele da se vakcini┼íu mogu to u─Źiniti i sada ÔÇô poru─Źuju iz ove zdravstvene ustanove.

U ovom periodu dosta je onih koji se ┼żale na bolove usled padova na ledu. Lekarsku pomo─ç tra┼że hroni─Źni bolesnici zbog pogor┼íanja tegoba. Kod asmati─Źara se javlja gu┼íenje, za dijabeti─Źare su karakteristi─Źne promene nivoa ┼íe─çera u krvi. Hladno vreme ne pogoduje ni osobama sa povi┼íenim krvnim pritiskom a tu su i virusne infekcije.

”Zaista ovih dana smo imali pove─çan broj pacijnata koji su se ┼żalili na razli─Źite simptome. Kao i uvek u ovom periodu i pacijenti sa virusnim infekcijama, sa visokom temperaturom, slabo┼í─çu, malaksalo┼í─çu, bolovima. Dosta pacijenata ima gnojave angine, jako uve─çane krajnike sa ─Źepi─çima koji intoksiciraju organizam”, ka┼że na─Źelnica Slu┼żbe za zdravstvenu za┼ítitu odraslog stanovni┼ítva, dr Nata┼ía Mijailovi─ç. Isti─Źe da gripa zvani─Źno nema.

”Imamo pacijenata sa simptomima koji li─Źe na grip, ali zvani─Źnu potvrdu da je grip po─Źepo mi nemamo”, ka┼że doktorka Mijailovi─ç. Podse─ça da je vakcinacija protiv gripa po─Źela u oktobru i to je, nagla┼íava, bilo pravo vreme za za┼ítitu od sezonskog gripa. Me─Ĺutim, oni koji ┼żele da se vakcini┼íu, mogu to u─Źiniti i sada.

”Svi znamo da je potrebno negde oko mesec dana da vakcina po─Źne da deluje da bi ┼ítitila pacijente. Dosta je pacijenata primilo vakcinu a ako neko ┼żeli, mo┼że i sada da do─Ĺe”.

Iako je broj pacijenata koji zatra┼że lekarsku pomo─ç zbog razli─Źitih zdravstvenih tegoba ovih dana pove─çan, u ─Źekaonicama nema mnogo gu┼żve, jer je broj onih koji dolaze samo zbog terapije, uvo─Ĺenjem elektronskih recepata, smanjen.

S.Lj.

 

 

Podeli