DruštvoVesti

Povećan broj pacijenata u Domu zdravlja

Broj pacijenata koji se javljaju Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovištva novpazarskog Doma zdravlja ovih dana je povećan. Osim hroničnih pacijenata tu je i značajan broj onih koji se javljaju zbog bolova usled padova na ledu, ali i pacijenata sa virusnim infekcijama. Najbolji period za vakcinaciju protiv sezonskog gripa bio je oktobar, međutim oni koji žele da se vakcinišu mogu to učiniti i sada – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

U ovom periodu dosta je onih koji se žale na bolove usled padova na ledu. Lekarsku pomoć traže hronični bolesnici zbog pogoršanja tegoba. Kod asmatičara se javlja gušenje, za dijabetičare su karakteristične promene nivoa šećera u krvi. Hladno vreme ne pogoduje ni osobama sa povišenim krvnim pritiskom a tu su i virusne infekcije.

”Zaista ovih dana smo imali povećan broj pacijnata koji su se žalili na različite simptome. Kao i uvek u ovom periodu i pacijenti sa virusnim infekcijama, sa visokom temperaturom, slabošću, malaksalošću, bolovima. Dosta pacijenata ima gnojave angine, jako uvećane krajnike sa čepićima koji intoksiciraju organizam”, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, dr Nataša Mijailović. Ističe da gripa zvanično nema.

”Imamo pacijenata sa simptomima koji liče na grip, ali zvaničnu potvrdu da je grip počepo mi nemamo”, kaže doktorka Mijailović. Podseća da je vakcinacija protiv gripa počela u oktobru i to je, naglašava, bilo pravo vreme za zaštitu od sezonskog gripa. Međutim, oni koji žele da se vakcinišu, mogu to učiniti i sada.

”Svi znamo da je potrebno negde oko mesec dana da vakcina počne da deluje da bi štitila pacijente. Dosta je pacijenata primilo vakcinu a ako neko želi, može i sada da dođe”.

Iako je broj pacijenata koji zatraže lekarsku pomoć zbog različitih zdravstvenih tegoba ovih dana povećan, u čekaonicama nema mnogo gužve, jer je broj onih koji dolaze samo zbog terapije, uvođenjem elektronskih recepata, smanjen.

S.Lj.

 

 

Podeli