DruštvoVesti

Deficit kadrova i porast broja radnih mesta obeležili 2018.

U Srbiji je tokom 2018. godine objavljeno 42.059 oglasa za posao, za 35 posto više nego godinu dana ranije, a na koje je konkurisalo 213.221 kandidata, prema podacima sajta poslovi.infostud.com. Najveći broj oglasa je raspisan u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i eletrotehnika, administracija i transport, pokazala je analiza tržišta infostuda. Kao i prethodnih godina, u 2018. su se najviše tražili prodavci, komercijaliste, vozači, magacioneri, operateri u korisničkoj podršci i administrativni radnici.

Što se tiče IT pozicija, najtraženiji su bili Java Developer, JavaScript Developer, .NET Developer i C#/C++ Developer , navodi se u saopštenju infostuda. Prosečan broj konkurisanja po oglasu je iznosio 59, i manji je u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 74. Poslodavci su i tokom 2018. u gotovo 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Skoro 30 odsto kandidata ima 10 i više godina radnog iskustva, dok svaki peti kandidat ima od jedne do tri godine.

Najmanji broj kandidata čine oni sa radnim iskustvom do godinu dana i oni koji iskustvo uopšte nemaju – po 7,0 odsto.U gotovo 7,0 procenata objavljenih oglasa poslodavci su naznačili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i više od 10.000 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika.

Najčešće je to bio engleski jezik, zatim nemački i mađarski.Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA programer, C#/C++ Developer,.NET Developer, Embedded Software Developer, i JavaScript Developer . Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 60 odsto), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20 procenata).Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prošlog godini su imali: frizeri, kuvari, mesari, magacioneri i vozači.

izvor: Novosti

Podeli