DruštvoVesti

Održana prva ovomesečna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Prva ovomesečna akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Novi Pazar održana je u foajeu Kulturnog centra tokom koje je prikupljeno 52 jedinice krvi. Ono što je za pohvalu jeste veliki broj mladih koji su prvi put dali krv, a zabeležen je i veliki broj davalaca iz Sjenice. Naredna akcija biće organizovana 29.januara na istom mestu. Opštoj bolnici Novi Pazar koja je po novom zakonu o transfuziji postala banka krvi mesečno je neophodno 130 jedinica ove dragocene tečnosti.

Za pet sati trajanja prve ovomesečne akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 52 jedinice krvi, a ukupno se odazvalo 68 humanih ljudi. Prema rečima lekara iz Instituta za transfuziju krvi Srbije za prvu ovogodišnju akciju broj prikupljenih jedinica nije loš.

“Ako uzmemo u obzir loše vreme, sezonu virusa i prehlada, broj onih koji su danas došli nije mali. Morali smo neke i da odbijemo jer nisu bili potpuno zdravi da bi dali krv. Lepo je što je mnogo mladih koji su prvi put došli da daju krv. Nadam se da će za dve nedelje biti mnogo više davalaca” – rekla je dr Milena Radulović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Opštoj bolnici Novi Pazar koja je po novom zakonu o transfuziji postala banka krvi mesečno je neophodno 130 jedinica ove dragocene tečnosti, a sledeća akcija je prilika da se sakupi još 78 jeidnica koliko je potrebno da bi svi pacijenti u opštoj bolnici bili zbrinuti. Novi zakon uredjuje davanje krvi na način da se ona sakuplja isključivo putem ovakvih akcija, a ne namenski kako je do sada bio slučaj. Tako će sada krv čekati pacijente u bolnicama ali je neopohodno da se što više humanih ljudi odazove akcijama koje će biti organozovane dva puta mesečno. Naredna jeveć 29. januara takodj eu foajeu Kulturnog centra.

K. Radović

Podeli