Kultura

“Prostori djetinjstva” u novopazarskoj galeriji

U galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba crteža i slika umjetnice iz Novog Pazara, Lejle Slezović Nikšić.  Izložena su 24 rada objedinjena nazivom izložbe “Prostori djetinjstva”. Izložba je dio opusa master rada mlade umjetnice, koja se predstavila sa osamnaest slika, akrilik na platnu i šest crteža. Mlada umjetnica iz Novog Pazara provela je okupljenu  likovnu publiku kroz njen pogled na najvažniji segment ljudskog života, a to je djetinjstvo. Iako se radi o prikazima fragmenata iz života jednog djeteta, autorica kaže da je riječ o idealizovanom djetinjstvu.

Izložbu je otvorila urednica izložbenog i tribinskog programa, Amra Hodžić Jejna: ” Tema djetinjstva je konstanta u Lejlinom likovnom opusu. Ona svoje detinjstvo vidi kroz skoro realne boje, a ono što čini njen specifičan likovni jezik je upotreba simbola koji su utkani u segmente slika na veoma znalački način , ona gradi svojevrsna sintaksička pravila ličnog likovnog izraza i prenosi vedre trenutke svojih ranih godina, pozivajući gledaoca da se uključi i razmisli i o svojim ličnim sećanjima na taj period. Lejla kombinuje ideje odrasle osobe sa bezbrižnim predstavama svoje braće i sestre koji se igraju na plaži, ili u vrtu, ili u nekom metafizičkom prostoru”.

Lejla Slezović Nikšić do sada je priredila jednu samostalnu i učestvovala ne velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je SULU-a od 2017. godine.  Nagrađena  je plaketom studenta generacije 2008./09. za postignuti uspjeh na osnovnim akademskim studijama umjetnosti. Trenutno je na doktorskim studijama Filološkog fakulteta u Beogradu. Asistent je na predmetu Teorija forme na Univerzitetu u Novom Pazaru. Za one koji nisu bili na otvaranju radovi će ostati u galeriji u naredne dvije nedjelje.

Podeli