SvetVesti

Suu Kyi optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohingya muslimana

1991. godine, optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohingya stanovništva. Njeno šutnja po ovom pitanju izazvalo je oštre kritike širom svijeta.

“Korporacija grada Londona osuđuje šokantne humanitarne zloupotrebe koje se provode u Mijanmaru, i već je pisala ambasadoru za Burmu da izrazi duboku zabrinutost zbog trenutne situacije u toj zemlji“, saopštilo je rukovodstvo grada Londona.

U saopštenju se navodi da će obavijestiti Suu Kyi o svojoj namjeri te da će razmotriti njen odgovor i potom donijeti konačnu odluku.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Izvor: Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli