Društvo

Manje respiratornih infekcija

U Novom Pazaru nije povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. S obzirom da je sezona gripa karakteristična za ovaj mesec, zaposleni u Dečijem dispanzeru rekli su koje su to preventivne mere kojih građani treba da se pridržavaju u ovom periodu.

Kijanje, kašalj, suzenje očiju i povišena temperatura samo su neki od simptoma koji su karateristični za ovaj period godine. Pedijatar u Domu zdravlja, Biljana Đerković objašnjava koliko vremena deca treba da provode vani kako bi ojačali imunitet.

“Deca koja imaju do godinu dana trebala bi, ukoliko temperatura nije ispod minus 10 da provode vani izmedju 15 minuta i pola sata. Dete ne treba pretrpavati odećom. Deca koja su starija treba česće da izlaze u manjim vremenskim intervalima”, rekla je pedijatar u Domu zdravlja, Biljana Đerković.

Đerković je dodala da broj respiratornih infekcija u Dečijem dispanzeru nije povećan, ali da se pacijenti sa povišenom temperaturom svakodnevno javljaju lekaru.

“Što se tiče zime i povezivanja gripa trenutno kod nas u Dečijem dispanzeru broj respiratornih infekcija nije povećan. U svakom slučaju svaklodnevno se javljaju deca sa visokom temperaturom. Treba naglasiti da postoje različite vrste virusnih infekcija tako da ne znači da je krenuo virus gripa nego su to one klasične respiratorne infekcije koje su normalne u periodu, dodala je Đerković.

Podsećamo, uvek aktuelan savet u borbi protiv virusa je jačanje imuniteta uz adekvatnu ishranu, fizičku aktivnost i šetnje na čistom vazduhu.

N. H.

Podeli