VestiZanimljivosti

Otkriveni misteriozni radio signali iz dalekog svemira

Astronomi su objavili detalje o misterioznim signalima emitovanim iz udaljene galaksije, sakupljene zahvaljujući svemirskom teleskopu u Kanadi.

Precizna priroda i poreklo eksplozije radio talasa su nepoznati.

Među 13 brzih radio zapisa, poznatih kao FRB, čuo se vrlo neobičan ponavljajući signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog oko 1,5 milijardi svetlosnih godina.

Takav događaj samo je jednom ranije zabeležen, drugim teleskopom.

„Znajući da postoji još jedan, to sugeriše da bi ih moglo biti više”, kaže Ingrid Sters, astrofizičarka sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji.

„I uz više ponavljanja i više dostupnih izvora za studiju, moći ćemo da razumemo kosmičku slagalicu – odakle su i šta ih izaziva.”

U observatoriji CHIME u Britanskoj Kolumbiji nalaze se četiri polucilindrične antene duge 100 metara, koje svakodnevno skeniraju severno nebo.

Teleskop je počeo da radi tek prošle godine, zabeleživši gotovo 13 radio zapisa, uključujući i repetitore.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

„Otkrili smo drugi repetitor i njogova svojstva su vrlo slična prvom”, kaže Šriharš Tendalker sa Mekgil univerziteta u Kanadi.

  • Poslednje instrukcije sondi u dalekoj galaksiji
  • Zašto Tramp razvija svemirsku silu
  • Kad srpski studenti propituju astronaute

FRB su mali, svetli bljesci radio talasa.

Naučnici su do sada otkrili oko 60 pojedinačnih radio zapisa i dva repetitora. Oni smatraju da bi na nebu svakog dana moglo da bude hiljadu FRB-ova.

Postoje brojne teorije o tome šta bi moglo da ih uzrokuje.

Oni uključuju neutronsku zvezdu sa veoma jakim magnetnim poljem koja se vrlo brzo okreće, dve neutronske zvezde koje se spajaju, i među manjinom posmatrača, neki oblik vanzemaljskog svemirskog broda.

 

Objavljeno na sajtu bbc.com

Preuzela: Senada Kalić

Podeli