Categories: PolitikaVesti

12 razloga zbog kojih ovaj čovek MORA DA ODE

Lider SRS Vojislav Šešelj mora da ode. Iz Skupštine Srbije, političkog života naše zemlje i javnog prostora uopšte. Vreme je za penziju, daleko od očiju javnosti koje je godinama trovao svojim toksičnim stavovima, širenjem mržnje, netrpeljivosti, uvredama i psovkama, jeftinom i primitivnom kampanjom, urušavanjem institucija…

Lista razloga je podugačka, i, nažalost, svakim danom sve duža. I dok država, pravosudne institucije i javnost ćute i posmatraju, on i njegovi radikali “nagrizaju” i poslednje obrise pristojnog sistema vrednosti koji je uspeo da ostane očuvan u Srbiji.

Kupovina kuće u Hrtkovcima, gde je raspirivao mržnju, zatvorska poseta Miloradu Ulemeku Legiji, osuđenom ubici srpskog premijera Zorana Đinđića, paljenje zastava drugih država… samo su deo besramnog Šešeljevog “portfolija”.

Podršku u tome mu daju njegove strančke kolege i sinovi, među kojima se ističe Aleksandar Šešelj, takođe poslanik u Skupštini Srbije, koji je dotakao novi nivo jer je uspeo da bude plaćen za širanje skandaloznih i primitivnih ideja van granica naše zemlje.

Podrška stiže i od stranačkih kolega, poput Vjerice Radete, koja je morbidnim tvitom o smrti predsednice Udruženja “Majke Srebrenice” podigla javnost na noge.

Međutim, ono što je nhajtužnije jeste što sve ovo prolazi bez ikakvih posledica i što oni koji treba da reaguju, pre svih institucije države, ostaju neme na Šešeljeve “ispade”.

Ovo je lista 12 razloga, kojima smo svedočili samo tokom 2018. godine, zbog kojih taj čovek treba da ode.

Saradnja sa Đinđićevim ubicama

Ozbiljnu morbidnost na delu Šešelj je pokazao kada je posetio Đinđićevog pravosnažno osuđenog ubicu u zatvoru. Međutim, tu nije kraj, jer je naklon te posete postao osoba koja ima sva ovlašćenja da pokrene revizije presuda protiv njega.

– Ovlašćujem dr Vojislava Šešelja da u moje ime i u dogovoru s mojim advokatima pokreće sva pravna pitanja i ulaže sve sudske podneske u cilju ostvarivanja revizije sudskih postupaka koji se vode protiv mene i u kojima sam osuđen – napisao je Legija.

Ovo je, međutim, samo deo priče o njegovom “šurovanju” sa osuđenim ubicama. On se tako, javno u Skupštini, “zabrinuo” za Legiju i Zvezdana Jovanović, takođe osuđenog za Đinđićevo ubistvo, istakavši da zatvorsku kaznu izdržavaju u “krajnje stravičnim i ponižavajućim uslovima”.

Kupovina kuće u Hrtkovcima

Šešelja je Haški tribunal ove pravosnažno osudio na 10 godina za zločine protiv čovečnosti, i odnosno progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, precizirajući da je reč o mestu Hrtkovci, gde je njegova stranka 1992. godine držala miting.

Umesto da mu se, nakon te presude, oduzme poslanični mandat, to ne samo da se nije dogodilo, već je Šešelj nesmetano kupio kuću ni manje ni više nego baš u Hrtkovcima, praktično se vrativši među ljude koje je prognao iz istog mesta tokom ratnih godina.

Ponoviću zločine

Nije prošao ni dan od kada mu je izrečena presuda, Šešelj je nanovo počeo da preti. On je upravo “Blicu” rekao da se “intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina”, kao i da će krenuti od Tomislava Žigmanova, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, i Nenada Čanka, lidera LSV-a.

– Osećam se odlično, ponosan sam na svoj zločine i planiram da ih ponovim. Biće još intenzivniji nego što su bili. Kakvi? To ne mogu da vam otkrijem. Reći ću vam samo da ću krenuti od onog Žigmanova i Čanka – rekao je Šešelj.

Osim toga, najavio je i održavanje mitinga u ovom mestu, tačno onog dana kada je počelo proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca, ali se to nije desilo jer je policija sprečila okupljanje.

Pretnje i uvrede

Razbijanje njuške kao kazna – tako je Šešelj zamislio da sankcioniše svakog onog ko za njega bude rekao da je ratni zločinac. To je najavio javno, u Skupštini Srbije.

– Odlučio sam da održim konferenciju da bih video da li će me danas neko javno nazvati ratnim zločincem, da mu odmah njušku razbijem. Evo nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se neko usudio da to uradi. Niko, jer odmah njuška pukne ko od šale – kazao je Šešelj, dodavši tada da je “trenirao tokom vikenda”.

“Njuška” nije bila razbijena poslanici DS Aleksandri Jerkov, ali je umesto toga na njenu adresu upućeno nebrojano pretnji i uvreda od strane radikala, od toga da je “spodoba”, “izdajnik” pa i “ustaška kurva”. Upravo ovo poslednje dobila je i “napismeno”, na dokumentima koja su stajala na njenom stolu u srpskom parlamentu.

Međutim, na njegovom “nišanu” našla se i potpredsednica vlade Srbije Zorani Mihajlović kojoj je rekao da je apalača, dok je poslanici DS Gordani Čomić poručio: “prvo obrij brkove pa dođi na sednicu”.

“Potkačio” je i potpredsednika vlade Rasima Ljajića koga je optužio da je vođa jednog od narko kartela u Srbiji.

– On je glavni vođa jednog od najjačih narko kartela na području Srbije. Policija ima sva operativna saznanja, sve ima dokumentovano i niko ništa ne preduzima zato što je potpredsednik vlade – rekao je Šešelj u Skupštini Srbije.

“Paljenje zastave”

Hrvatska delegacija bila je u zvaničnoj poseti Srbiji, ali je ona prekinuta zbog Šešeljevog ponašanja u Skupštini Srbije, baš prilikom posete.

Tada je SRS saopštio da su Šešelj i njegov stranački kolega Filip Stojanović, gazili hrvatsku zastavu, kao i da je Šešelj delegaciji poručio “Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, j…. vam majku ustašku svima”. Hrvatska delegacija je nakon toga prekinula posetu.

Bljuvotine i prostakluk

Nije nepoznanica da Šešelj ima poseban “pik” na Hrvate, a čini se da mu je posebno “mila” hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kojoj svako malo ponešto poručuje. Naravno u svom stilu, valjda misleći da je “vrcav” i simpatičan.

Šešelj je reagovao i na vest o smrti Kofija Anana, nekadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Usledile su salve uvreda i sramotnih kvalifikacija na Ananaov račun, uz podsećanje na knjigu koju je napisao i objavio dok je bio pritvoru u Hagu, u kojoj je ovog diplomatu uporedio sa majmunom.

Zveckanje oružjem

Lider Srpske radikalne stranke ima i “predlog” za rešenje kosovskog problema koji bi, ako se on pita, uključivao i upotrebu oružane sile.

– Da bismo oslobodili Kosovo i Metohiju, moramo jakim vojnim i policijskim snagama da oteramo sve Šiptare koji ne priznaju srpsku državu. To ne možemo kad je NATO tamo. Dok čekamo da NATO ode i tamo se sjurimo, treba pod čvrstom srpskom kontrolom da zadržimo bar deo Kosova.

Priču je dalje proširio i na sever Albanije koji je, kako je naveo, “naša postojbina” na kojoj je sve “srpsko, i zemlja i kamen”.

Remetilački faktor

Nije nepoznanica da mu EU nije biliska, pa se vrlo trudi da to pokaže na svakom koraku. Svojevremeno je zajedno sa kolegama to demonstrirao onemogućavajući sada već bivšeg šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta da predstavi izveštaj o napretku Srbije.

Nedugo zatim ni šeficu evropske diplomatije EU Federiku Mogerini da tokom zvanične posete održi govor pred poslanicima.

Crna lista

Beogradski mediji su ove godine preneli i vest da je Šešelju “zamrznuto” 70.000 dolara u “Siti banci” u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” SAD.

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu.

Junior ide očevim stopama

Student Aleksandar Šešelj, inače poslanik SRS u srpskom parlamentu, pokazuje na svakom koraku da je sin svog oca.

Tako je Junior imao epizodu u Savetu Evrope, gde je kao član srpske delegacije izazvao haos na zasedanju Parlamentarne skupštine u Strazburu, gde je ušao u sukob sa hrvatskim premijerom i ministarkom, pominjući vraćanje srpske krajine, Jasenovac, ustaški nož, prozivajući hrvatske zvaničnike…

Stranačka matrica

Sličan skandal kao i Junior, napravila je radikalka Nataša Jovanović, koja je inače članica Parlamentarne skupštine NATO-a, iako je protivnik te organizacije.

To joj, međutim, nije smetalo da na račun građana ode na jedan od skupova NATO u Poljskoj, i govori o tome kako “obožava Vladimira Putina i njegovu politiku”, ali i pripreti NATO-u da “pazi šta radi i da ne prelazi crvenu liniju, jer će se pokajati”.

Morbidna Radeta

Javnost je razbesneo tvit poslanice SRS Vjerice Radete koja je komentarisala smrt Hatidže Mehmedović, predsednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kojoj su u srebreničkom masakru, u julu 1995. godine ubijeni muž i dva sina.

– Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?! – napisala je ona.

Ćutanje države

Žmureći na sve ovo pobrojano, i još mnogo štošta, Srbija praktično pokazuje da u njoj ima onih koji su nedodirljivi, da mogu da vređaju, ponižavaju, prozivaju, sramote koga, kada i koliko hoće, i da za to ne postoji nikakva sankcija.

Takođe, pokazala je da ne poštuje ni zakone koje je sama donela, poput onoga koji kaže da Šešelj ne može da bude poslanik, s obzirom na presudu suda u Hagu.

Izvor: Blic

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago