Svet

Turske institucije koje nas povezuju 1/2019

TIKA-in pravac je definisan rečima predsednika Erdogana ¨Gde god ima potlačenih, gde god ima siromašnih, Turska će doći da pomogne¨.

TIKA (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) je osnovana 1992. godine u cilju razvoja saradnje sa zemljama koje su istorijskim i kulturnim vezama povezane sa Turskom, a naročito sa Turkofonskim republikama koje su formirane nakon završetka Hladnog rata 1991. godine i raspada Sovjetskog Saveza.

U periodu od 1992-2002. godine TIKA je otvorila 12 kancelarija u inostranstvu i realizovala 2500 projekata. Skladno aktivnoj i moralnoj spoljnoj politici Turske, TIKA iz dana u dan povećava broj zemalja u kojima deluje. TIKA je danas globalna organizacija koja u 59 zemalja širom sveta poseduje ukupno 61 koordinacionu kancelariju i koja deluje u ukupno 170 zemalja. Turska, posredstvom TIKA-e, ima za cilj da  sa prijateljskim zemljama stvori ¨obruč mira¨.

TIKA-in pravac je definisan rečima predsednika Erdogana ¨Gde god ima potlačenih, gde god ima siromašnih, Turska će doći da pomogne¨. Svake godine, TIKA uz ovaj moto, dopire do ljudi i regija kojima je pomoć neophodna.

TIKA nastavlja da realizuje svoje konkretne projekte, od obrazovanja i zdravstva i pomaže narodu širom sveta.

TRT Serbian

Preuzeo: Galib Gicić

Podeli