SNEG STVARA PROBLEME: Putevi neprohodni u novovaroškom kraju, u Sjenici otežan saobraćaj (FOTO)

U gradu na padinama Zlatara već drugi dan pada sneg koji se zadržava na kolovozima, pa se na magistralnim i regionalnim putnim pravcima saobraćaj odvija otežan.

U gradu na padinama Zlatara već drugi dan pada sneg koji se zadržava na kolovozima, pa se na magistralnim i regionalnim putnim pravcima saobraćaj odvija otežano. 

Više lokalnih putnih pravaca na području novovaroškog kraja neprohodno je, najkritičnije je u selima Bela Reka, Božetići, Akmačići i Jasenovo gde debljina snežnog pokrivača doseže visinu veću od pola metra. Dodatni problem putarima predstavlja jak vetar koji stvara smetove.

Šef opštinskog odeljenja za investicije u Novoj Varoši Dejan Grbić kaže da je u planinskim selima ove opštine situacija dosta teška te da ima neprohodnih puteva.

– Sneg koji pada jakim intenzitetom više od 24 sata stvara nam velike nedaće. Najkritičnije je u selima Akmičići, Božetići, Jesonovo i Bela Reka gde ima neprohodnih puteva. Teška mehanizacija nalazi se na terenu tako da očekujemo da će do kraja dana sve saobraćajnice i u tim selima biti prohodne – naglašava Grbić.

U gradskom jezgru znatno je bolja situacija, novog snega ima oko 20 centimetara koji sa kolovoza uklanjaju radnici Komunalnog preduzeća “3 septembar”.

U susednom Prijepolju snega u višim delovima ove opštine ima od 30 do 50 centimetara međutim prema rečima Mirjane Bojović, člana Opštinskog veća svi seoski putevi su prohodni.

– Još u sredu smo izdali naloge za čišćenje saobraćajnica preduzećima sa kojima je Opština potpisala ugovor o zimskom održavanju puteva i svi putni pravci su očišćeni. Zbog smrtnih slučajeva intervenisali smo i u nekoliko sela u kojima nije predviđeno zimsko održavanje. Manje probleme stvara led, pa su putari u četvrtak jutro pojačali količinu soli sa kojom posipaju puteve – naglašava Bojović.

Saobraćaj na državnom putu od Borove Glave ka Prijepolju odvija se usporeno, zbog utabanog snega debljine do 5 centimetara koji se zadržava na kolovozu i zadaje nedaće vozačima.

Prema rečima direktora “Puteva Užice” Leka Korićanca najviše snega ima na Zlataru, Zlatiboru i Jabuci, jer na ovim planinama sneg pada već drugi dan, međutim sve saobraćajnice su prohodne i nema zastoja.

On je dodao da preduzeće raspolaže dovoljnim zalihama soli i rizle, kao i opremom i da su u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu. Direktor „Puteva Užice“ apelovao je na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

– Putari su sve vreme na terenu, čisti se, iako sneg neprestano pada. Vetar koji duva sve vreme nam pomalo otežava rad, kolovoz je vlažan pa se ponegde stvaraju nanosi, ali za sada nema značajnijih problema – zaključio je Korićanac.

SNEG U SJENICI NEPREKIDNO PADA, OTEŽAN SAOBRAĆAJ, PUTEVI PROHODNI

Sneg koji na području Sjenice neprestano pada od srede veče stvara probleme u saobraćaju ka selima, ali su putevi prohodni, izjavio je za radio „Sto plus“ Rasim Jahić iz službe za zimsko održavanje puteva u Sjenici. On je kazao da se situacija na Pešterskoj visoravni, u zavisnosti od vremenskih uslova, često menja i da pojedini putni pravci tokom dana mogu biti neprohodni.

“Kada sneg pada mi nemamo uslova da ga čistimo jer je u takvoj situaciji učinak zanemarljiv. Na terenu su četiri naše mašine, na putevima ka selima ima snega ali su oni za sada prohodni”, kazao je Jahić. Odvijanje saobraćaja u gradu je otežano, a visina snežnog pokrivača u Sjenici iznosi 20 centimetara.

Izvor: Novosti

A.Rovčanin

 

Podeli