Categories: Društvo

Od 1. januara novine u zakonu o MATIČNIM KNJIGAMA

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih počinju da se primenjuju od 1. januara 2019. godine.

Jedna od najvažnijih novina odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku – Registru matičnih knjiga kao jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana. 

Elektronsko vođenje ove evidencije omogućava i elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi. 

Između ostalog, omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić izjavila je da su matičari u opštinama i gradovima gotovo završile prepisivanje podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik. 

– Sada, sa novim zakonom, mi ih obavezujemo da podatke direktno unose u elektronski registar i da drugi organi koriste te podatke za određene postupke, kako bismo kao uprava pružali brže i kvalitetnije usluge našim građanima – rekla je Dražić. 

Ona je naglasila da je izmenama zakona omogućena i značajna novina, a to je da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

-Evidentiranjem podatka o promeni pola u matičnu knjigu rođenih, omogućiće se nesmetano ostvarivanje daljih prava i interesa građana. Takođe, pripadnici nacionalnih manjina, kojih ima oko 13 odsto u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije, moći će, samo ukoliko to žele, da i svoju nacionalnu pripadnost upišu u matičnu knjigu rođenih, što im je i Ustavom zagarantovano pravo – rekla je Dražić. 

Novim zakonskim rešenjem omogućeno je da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana. U tom smislu, napominje Dražić, sa Ministarstva unutrašnjih poslova počela je saradnja radi obezbeđenja preziznosti, tačosti i potpunosti ovog podataka u matičnim knjigama. 

Izvor: Tanjug

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

BLS: Novi Pazar – Loznica 12:2

Pred oko 200 posetilaca u Dvorani Sportske akademije Douš, održano je ukupno pet borbi.

4 mins ago

Budi kolumnista/bloger RTV Novog Pazara!

RTV Novi Pazar je kreirao jedinstveno softversko rješenje koje vam omogućuje da na našem web…

2 hours ago

Redžematović (SDP): Asfaltiranje putnih pravaca na Pešteri počinje u petak

Asfaltiranje putnih pravaca u tutinskom delu Pešteri koje je sa vrhom države dogovorio lider SDPS-a…

17 hours ago

Dani školskog sporta u Novom Pazaru

Školski sport u punom jeku.

18 hours ago

Proleće u znaku Kervera

Novopazarski Kerver, u okviru kojeg je kasnije formirana Akademija fudbala Al Ahli, prisutan je u…

18 hours ago

Počela rekonstrukcija južnog bastiona novopazarske tvrđave

Počeli su radovi na rekonstrukciji južnog bastiona novopazarske tvrđave. Vrednost radova je 18 miliona dinara,…

21 hours ago