Novi Pazar: Opstali zahvaljujući kvalitetu

Tekstilci i obućari iz Novog Pazara najuspešnije od svih preživeli tranziciju.

Od nekadašnjih hiljadu tekstilnih preduzeća i radnji koji su zapošljavali više od 10.000 radnika, u “dolini džinsa” – kako mnogi zovu Novi Pazar i okolinu – opstalo ih je još oko 300 koji radno angažuju hiljadu i po ljudi, pa godišnje proizvedu oko 10 miliona odevnih predmeta i više od 70 odsto robe izvoze na područje bivše Jugoslavije, Rusije i u zemlje Evropske unije.

Ako je suditi po najnovijem dokumentu nazvanom “Profil zajednice”, iza kojeg stoji lokalna samouprava, u Novom Pazaru radi i oko 50 obućarskih pogona sa gotovo 3.000 radnika koji godišnje, dobrim delom i za izvoz, proizvedu 120.000 pari. Vrlo ravijena je i industrija nameštaja…

U pomenutom dokumentu se navodi i to da, po kvalitetu i cenama, ovdašnji tekstilci i obućari uspešno pariraju Grcima, Turcima, Italijanima, Francuzima, Kinezima i drugim renomiranim proizvođačima.

”Opstali su samo najjači, oni koji su izdržli sve krize i potrese na domaćem i evropskom trištu, ali su mnogi i propali. Veliki plus su nam višedecenijsko iskustvo, stalno usavršavanje i praćenje svetskih trendova, a posebno kvalitet i poštovanje rokova. Od velikog značaja je bilo i osnivanje naše tekstilne asocijacije ASTEKS, pa više od stotinu proizvođača zajednički nastupa na sajmovima u zemlji i svetu” naglašava vlasnik i direktor konfekcije “Stig” Tigrin Kačar.

 

Izvor: Večerenje novosti

Preuzela: Senada Kalić

Podeli