PolitikaVesti

SDA: 1918. Sandžak zvanično okupiran

Stranka demokratske akcije Sandžaka organizovala je u Novom Pazaru protestnu šetnju pod nazivom „1918.- godina okupacije Sandžaka“. Iz te stranke su naveli da se ove godine navršilo 100 godina od formiranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, te da je, kako navode, uspostavljenjem  te državne tvorevine Sandžak zvanično okupiran.

Okupljenima se ispred centrale stranke obratio generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj, on je istakao da je povod današnje mirne protestne šetnje, ljudska, građanska i nacionalna obaveza da se građani Sandžaka, odrede i zauzmu stav prema, kako je rekao, činjenici, da je stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Sandžak zvanično i okupiran.

„Kreatori takve državne tvorevine u potpunosti su ignorisali interese Sandžaka, kao zasebnog političkog entiteta, koji su izraženi kroz Sjeničku rezoluciju iz avgusta 1917. godine. Uključivanje Sandžaka u teritoriju Kraljevine SHS izvršeno je protivno volji i interesima građana Sandžaka. Građanima Sandžaka je tada uskraćeno pravo da neposredno ili preko svojih legitimnih predstavnika zaštite Sandžak, sebe i svoje interese. Mi danas, ovom protestnom šetnjom, na demokratski i civilizovan način šaljemo i poruku da građani Sandžaka neće više dozvoliti da ih bilo ko i bilo kada dovodi pred svršen čin te da svako rješenje suprotno interesima Sandžaka neće biti prihvaćeno i za građane Sandžaka neće biti obavezujuće. Došlo je vrijeme da i Sandžak u svojim granicama, dobije slobodu i svoje mjesto pod suncem. Za slobodu demokratiju i autonomiju“, rekao je Škrijelj.

A. Ni.

Podeli