U penziju po novom zakonu

U 2019.godini doći će do izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju vezanom za odlazak u penziju. Zakon će se odnositi i na muškarce i na žene s tim će žene biti u nezavidnijem položaju u odnosu na muškarce zato što će se njihov odlazak u penziju povećati za 6 meseci. To znači da će u penziju moći da odu sa napunjene 62 godine i 6 meseci starosti i minimum 15 godina radnog staža a muškarci sa napunjenih 65 godina i takođe 15 godina radnog staža.

Prema poslednim podacima Filijale Novi Pazar koja pokriva i opštine Sjenicu i Tutin, ukupno ima 21.208 penzionera. Od toga u Novom Pazaru ima 13.340, u Sjenici 4.638 i u Tutinu 3.230 penzionera. Penzioneri će po izmeni pomenutog zakona u penziju sada moći da odu po novim propisima kao i oni koji idu u prevremenu penziju a za nju je potrebno ispuniti sledeće uslove: muškarci moraju imati 57 godina starosti i 40 godina radnog staža a žene 57 godina i 8 meseci i 38 godina i 6 meseci radnog staža.

Kako ističe direktor novopazarske Filijale za penzijsko i invalidsko osiguranje, Mirsad Abdurahmanovića, oni će i naredne godine nastaviti sa povećanjem standarda penzionera a to se odnosi na besplatne odlaske u banje, raspodelu materijalne pomoći najugroženijim penzionerima kao i druge povoljnosti.

 

B.V.

Podeli