Categories: Društvo

Za aranžmane smo dali više od milijardu evra

Srbija beleži rekordnu zaradu od turizma, ali i potrošnju. Turisti će nam do kraja godine “ostaviti” milijardu i po evra. Za srpski turizam ovo će biti rekordna godina, jer će zarada biti veća nego lane, a i naši putnici su u inostranstvu potrošili više novca nego ikada.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvih devet meseci naša zemlja je od stranih turista zaradila 970 miliona evra, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Prema mišljenju stručnjaka, to znači da do kraja godine, kada srpski gradovi i turistička mesta beleže najveći broj gostiju, treba očekivati i milijardu i po evra zarade.

Da Srbi sve više putuju svedoči i podatak da su naši turisti na inostrane aranžmane potrošili rekordnu količinu novca. Tačnije, do septembra je potrošeno više od milijardu evra, odnosno 14,6 odsto više nego lane!

Najviše novca, 392 miliona evra, turisti iz Srbije potrošili su u grčkim letovalištima na Egejskom moru. Grci će do kraja godine sigurno sa osmehom trljati ruke, jer ćemo, po svemu sudeći, prekoračiti prošlogodišnju potrošnju od 428 miliona evra. I Grci u većem broju dolaze u Srbiju, jer su cele prošle godine ostavili 21, a ove godine su već do avgusta potrošili 20 miliona evra.

Turska rivijera, a naročito Antalija, ponovo se nalazi na drugom mestu najpopularnijih odredišta srpskih turista, jer su turski turistički radnici od nas zaradili čak 125 miliona evra. To je tri puta više nego lane, kada smo u antalijskoj regiji ostavili samo 48 miliona evra. I zarada od turskih gostiju je porasla, jer su nam tokom cele prošle godine “ostavili” 28, a ove godine su do avgusta u Srbiji potrošili 47 miliona evra!

Da srpski turisti vole siti brejk destinacije potvrđuje podatak da su u Nemačkoj potrošili 65 miliona evra. U ovoj zemlji srpski turisti su provodili novogodišnje i božićne praznike, ali i prvomajske i uskršnje, jer su najviše novca potrošili upravo u januaru i maju.

Na četvrtom mestu najpopularnijih odredišta je Italija, gde su srpski gosti “ostavili” 62 miliona evra. Ova zemlja nudi kombinovani odmor, pa je najviše novca potrošeno u aprilu, odnosno u maju i julu, u vreme letnjeg odmora.

Crna Gora se nalazi na petom mestu sa prihodom od 50 miliona evra, a zanimljiv je podatak da srpski gosti na Jadranskom primorju najviše letuju u avgustu, dok je u junu njihov broj simboličan. Još je zanimljiviji podatak da crnogorski turisti potroše više para u Srbiji, čak 54 miliona evra (a lane su 43 u istom periodu), nego naši za letovanje kod njih – 50 miliona.

Lane smo od turista iz Izraela zaradili 88 miliona evra, a ove godine za prvih devet meseci tek 51 milion, mada će ta brojka sigurno biti znatno veća do kraja decembra. I dalje su gosti iz Republike Srpske najizdašniji, i sa 164 miliona evra su već u avgustu potrošili isti novac kao čitave prošle godine!

Hrvatski turisti su prijatno iznenađenje, jer su se po potrošnji popeli za jedno mesto i sada su peti. Pored Crne Gore ovo je još jedna zemlja koja ima more i sa kojom imamo suficit, jer naši turisti potroše kod njih manje nego njihovi kod nas. Oni su za celu prošlu godinu u Srbiji potrošili 59 miliona evra, a ove godine do avgusta su ostavili 53 miliona evra. Naši turisti u Hrvatskoj troše oko 40 miliona evra.

Za razliku od Hrvata, slovenački turisti su sa desetog pali na peto mesto po potršnji, jer su nam “ostavili” tek 46 miliona evra – koliko i Makedonci. S druge strane, naši turisti kod njih troše upola manje. Do avgusta je u Srbiji boravilo 68.424 Bugara, duplo više nego Italijana, ali su potrošili manje ne samo od njih, već i od Rusa, Rumuna i svih iz okruženja – 19 miliona evra u prvih devet meseci.

izvor: Novosti

foto: Novosti

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

7 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

8 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

11 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

13 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

16 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

17 hours ago