Categories: Društvo

Učenici Osnovne škole “Mur” uče znakovni jezik

U Osnovnoj školi  “Mur“ počela je škola znakovnog jezika. Riječ je o akciji opismenjavanja učenika govorom gluvih i nagluvih koju provodi Udruženje Gluvih i nagluvih lica uz podršku Grada Novog Pazara. Škola će trajati do januara, a istu priliku imali su i učenici osnovnih škola “Rifat Burdžević Tršo” i “Bratstvo”.

“Meni je veliko zadovoljstvo što mogu da učim znakovni jezik , jer mislim da će mi trebati sutra ili naravno kroz život , da bi bio u mogućnosti da pomognem gluvim i nagluvim. “ kazao je Samir Suljić, učenik sedmog razreda i polaznik škole znakovnog jezika.

Osnovna škola “Mur“ je jedna od tri u kojoj Udruženje gluvih i nagluvih, uz podršku Gradske uprave,  provodi akciju opismenjavanja učenika znakovnom jeziku.  “Danas smo u osnovnoj školi u Muru gdje počinje škola znakovnog jezika i trajaće negdje do januara mjeseca , dok se ne savlada sve, kao i u ove prethodne dve osnovne škole “Rifat Burdžević Tršo“ i “Bratstvo“.  Interesovanje je veliko,  jer je znakovni jezik vrlo interesantan” ističe sekretar Udruženja Amela Alivodić.

Direktor Osnovne škole “Mur“ Hilmo Šabanović je istaknuo da se prvi put održava škola znakovnog jezika te dodao da su želju izrazili učenici sedmog i osmog razreda.  “ Nadam se da će ovo pomoći njima da se bolje upoznaju i druže i jednostavno pomažu jedni drugima.”

Značaj škole znakovnog jezika za učenike osnovnih škola  prepoznala je Gradska uprava, jer, kako ističe član kabineta gradonačelnik Novog Pazara prof. dr. Rifat Redžović, stvara se odličan temelj kako bi sutra u bilo kojoj prilici mogli neometano da komuniciraju sa gluvim nagluvim osobama.  “ Gradska uprava daje svesrdnu podršku ovom udruženju, kako bi svi,  posebno mladi, ovladali ovim jezikom i sutra bili uvijek u prilici da pomognu osobama koje imaju smetnje u tom verbalnom komuniciranju. “

Polaznici škole znakovnog jezika će na kraju dobiti diplome.

 

E. Mašović

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

14 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago