Categories: Društvo

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježen Dan državnosti BiH

SREBRENICA (AA) – Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i prethodnih godina vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nisvet Mujanović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, ističe da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

“Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine s antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoje stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici”, rekao je Mujanović.

On je dodao da se nada da će nove generacije znanjem, obrazovanjem i dobrom vjerom učiniti sve da se nikada i nikome ne ponove masovne grobnice i koncentracioni logori.

“Da se nikome ne ponovi Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Prijedor, Banja Luka, Stolac, Foča, Višegrad… To će uvijek biti naša poruka i zato ćemo uvijek čuvati sjećanje na sve one koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca, ma u kojem se trenutku historije oni tu borbu vodili i bez obzira na kojem mjestu na dunjaluku se ta borba vodila”, poručio je Mujanović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, rekao je da je 25. novembar značajan datum i nada se da će u budućnosti svi prihvatiti da je ovaj datum Dan državnosti BiH.

“Svim ljudima u Bosni i Hercegovini koji je doživljavaju kao svoju domovinu čestitam Dan državnosti i da svi u dobrom zdravlju i radosti gradimo našu domovinu. Mi smo ovdje da obilježimo Dan državnosti i svi trebaju da dođu u Memorijalni centar. Danas se sjećamo onih koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, svoje živote”, rekao je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da Bosna i Hercegovina mora biti zemlja svih koji žive u njoj.

“Svim građanima bih uputila iskrene čestitke u povodu Dana državnosti. Svi treba da volimo svoju majku, a naša majka je Bosna i Hercegovine. Svi treba da dođu u Potočare, obiđu, i vide šta smo doživjeli, ali uprkos svemu želimo da Bosna i Hercegovina bude zemlja svih nas”, rekla je Subašić.

Izvor: Anadolu Agency

Podeli

N N

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

16 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

17 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

17 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

20 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

20 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

20 hours ago