Društvo

Rad sa slepim i slabovidim osobama

Jedan od težih oblika invaliditeta koji čovek može da ima jeste da bude slep. Osobe koje su rođene sa ovim hendikepom, slabovide pa i one kasnije oslepele, žele da žive sa nama a ne pored nas, jer to je ono što zaista i očekuju.

Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” iz Novog Pazara, trenutno ima preko 200 članova i to od tri do osamdeset godina starosti.

Slepe osobe, odnosno njihove porodice, najpre potraže pomoć oftalmologa ali ako se konstatuje da je slepilo trajno i ne može se ni hiruškim intervencijama rešiti, onda pomoć traže u institucijama koje se bave radom sa ovim osobama. To je kod nas Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih”

Porodice koje imaju člana sa ovim vidom hendikepa često, iz mnogih razloga, na vreme se ne obrate Savezu slepih a često i ne znaju kako da se pravilno ponašaju čak i na neadekvatan način im pomažu ali sve to zbog neiskustva i neznanja. Zato treba da se edukuju, potraže stručnu pomoć i obrate se na pravo mesto,S avezu slepih i slabovidih koji stalno unapređuje rad sa slepim osobama.

Pored mnogih redovnih aktivnosti koje sprovodi ova organizacija, zarad boljih uslova za rad kako zaposlenih tako i za korisnike, Savez slepih i slabovidih  obeležiće i Dan invalida, 3.decembar, sa ostalim organizacijama i to kao i svake godine ,kako ističe sekretarka saveza Mirsada Dibranin Ajdinović, uz veliku i nesebičnu pomoć lokalne samouprave a nakon toga za članove će se organizovati i proslava Nove godine.

 

B.B.

 

Podeli