Prava deteta u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije

Povodom Svetskog dana deteta, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava rekla je da će se Vlada više baviti pitanjem zaštite dece.

U prethodnom periodu usvojen je veliki broj novih zakona i strategija kojima se prava deteta unapre─Ĺuju u oblasti spre─Źavanja nasilja, unapre─Ĺenju obrazovanja, zdravstvene za┼ítite, spre─Źavanja diskriminacije, re┼íavanja statusnih pitanja, pre svega dece Roma, migranata, izbeglica i interno raseljenih lica.

U Nacrt Strategije za prevenciju i za┼ítitu dece od nasilja do 2022. godine ugra─Ĺene su preporuke UN, a u narednom periodu o─Źekuje se i usvajanje Zakona o pravima deteta i za┼ítitniku prava deteta, saop┼ítila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Paunovi─ç je podsetila da je Srbija ve─ç 28 godina ─Źlanica Konvencije o pravima deteta, kao najzna─Źajnijeg me─Ĺunarodnog dokumenta u oblasti prava deteta.

Srbija je u januaru prethodne godine od Komiteta za prava deteta dobila 41 preporuku za dalje unapre─Ĺenje polo┼żaja dece.

Vlada Srbije nastoji da obezbedi da osnovni principi Konvencije o pravima deteta i preporuke UN-a budu ugra─Ĺene u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece.

Svetski dan deteta ustanovljen je od strane Generalne skup┼ítine UN 1954. godine, sa ciljem skretanja pa┼żnje javnosti na sve obaveze koje dru┼ítvo ima prema deci, kao i najva┼żnije probleme sa kojima se deca suo─Źavaju.

IZVOR: TANJUG

Podeli