Ekonomija

Edukacije za uzgajivače turskog oraha

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredne stručne i savjetodavne službe organizovali su edukacije za uzgajivače turskog oraha sa teritorije Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Oni su zajedno sa poljoprivrednicima koji planiraju da kupe semena i počnu uzgoj obišli zasade i upoznali ih sa neophodnim ulaganjima i merama pripreme terena.

“Unija će organizovati zajedničku kupovinu sadnica koje će biti po povojnoj cijeni, 8 eura po sadnici”, kaže predsjednik MOUPU, Ismet Sajtarić.

Sabahudin Hodžić iz Novog Pazara jedan je od poljoprivrednika koji se odlučio za uzgoj oraha i zasadio 80 sadnica na imanju u naselju Deževa. On je veoma zadovoljan kako biljke napreduju i kaže da je sve onako kako je opisano u literaturi koju istražuje.  Vlasnik imanja u Deževi očekuje dobar rod nakon četiri godine.

“ Sve je ispalo dobro, kako smo i očekivali, potrebno je dobro navodnjavanje, po mogućstvu sistem kap po kap”, kaže vlasnik imanja, Sabahudin Hodžić.

Riječ  je o posebnoj vrsti turskog oraha koja, kako ističu stručnaci, ima mnogo veći rod i rađa ranije u odnosu na domaći, zbog čega je zainteresovanih sve više. Na ovaj način uz edukacije poljoprivrednici su obišli zasade i u Bijelim Vodama i u Požegi.  Motivacija za sve one koji žele da se upuste u uzgoj oraha mogu biti i planirane subvancije od strane grada Novog Pazara za nabavku materijala, sadnica i opreme neophodne za uzgoj.

Podeli