Politika

Kačapor: Ne odstupamo od principa

Nosilac liste “Vakat je” prof. dr Sait Kačapor rekao je gostujući u emisiji Život grada  da ova lista neće odstupiti od 10 principa koje su objavili za formiranje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Ko bude prohvatio ove principe, svih 10, moći će da sedne i da razgovara sa nama o konstituisanju novog saziva Vijeća” – rekao je Kačapor.

U principe ove liste, spadaju depolitizacija BNV, depolitizacija Islamske zajednice i pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma na kojem će se vernici izjasniti o objedinjavanju Islamske zajednice i o izboru njenih rukovodećih kadrova. Ova lista traži i delovanje u skladu sa ustavno- pravnim okvirima kojim se regulišu manjinska pitanja, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ali i angažovanje najstručnijih i najkompetentnijih ljudi, bez obzira na njihovu pripadnost po bilo kom osnovu, kao i povećanje transparentnosti rada BNV.

Među principima su i zaštita bošnjačkog kulturno- istorijskog nasleđa i sprečavanje bespravnog rada na restauraciji, rušenju i uništavanju tih dobara, uzurpaciji i privatizaciji vakufske imovine i formiranje odbora za saradnju sa organima Srbije, civilnim društvom i dijasporom, opredeljenost za toleranciju, poštovanje različitosti, multikulturalizma i zajedničkog života svih građana Srbije.

Na izborima za BNV održanim 4. Novembra lista “Samoopredeljenje” osvojila je 14 mandata u BNV, jednog većnika manje lista “Matica bošnjačka” dok je lista “Vakat je” osvojila osam manadata.

Prema rečima Kačapora u narednih 15 dana biće konstituisano Bošnjačko nacionalno vijeće kao i njegovi organi.

Podeli