Categories: Društvo

Nove aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju

Zahvaljujući brojnim aktivnostima Udruženja psihologa Novi Pazar koja broji 350 članova deca i mladi sa smetnjama u razvoju već godinama imaju mogućnost rada sa stručnim licima. Zaposleni u ovom Udruženju najavili su brojne projekte u narednom periodu koji se odnose prvenstveno na uključivanje ovih lica u što normalnije tokove života.

Jedna od brojnih aktivnosti koju Udruženje psihologa sprovodi već pet godina je individualni rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Kroz ovu aktivnost se radi na jačanju kapaciteta dece i ispravljanju neadekvatnih obrazaca ponašanja.

“Postoje programi omladinskog savetovališta koji se organizuju u dve programske aktivnosti. Prva aktivnost je omladinsko psihološko savetovalište za mlade ljude koji nemaju smetnje u razvoju već se suočavaju sa kriznim periodima u životu. Druga aktivnost je karijerno savetovanje  koji se realizuje u okviru projekta “Znanjem do posla”. Sprovodi se u individualnom i grupnom radu. Za cilj ima da mladi spoznaju koje su njihove sposobnosti, interesovanja i na koji način mogu da se dalje usmeravaju u karijeri”, rekla je potpredsednica Udruženja psihologa, Marija Tiosavljević.

Dve socijalne zaštite koje Udruženje sprovodi od 2017. godine su lični pratilac deteta i personalna asistencija. Ove usluge Udruženje realizuje u šest opština i to u Novom Pazaru, Raški, Tutinu, Kuli, Rači i od ove godine i u Trsteniku i kroz ove usluge obuhvaćeno je 110 korisnika.

Novopazarsko Udruženje psihologa planira da proširi ciljnu grupu tako da će mladi bez smetnji u razvoju imati mogućnost da se uključe u razne projekte.

N. H.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

7 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

14 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

14 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

15 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

15 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

15 hours ago