Društvo

Nove odredbe Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača, uskoro poskupljenje obuke

Obuka za buduće vozače u Srbiji najverovatnije će poskupjeti u skorije vrijeme. Naime, od 25 . oktobra na snagu su stupile nove odredbe Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača, prema kojim, između ostalog, sve auto-škole u Srbiji moraju da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata.

Poligoni za obuku vozača u našoj zemlji do sada su najčešće bili javne površine ili su iznajmljeni od nekih privatnih firmi. Izmjenom zakona i početkom primjene novog Pravilnika poligon više ne može biti javna površina a auto-škole moraju da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata, u svom vlasništvu ili da vlasnik auto-škole ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju. To je i jedno od najvećih opterećenja za auto – škole , ističe Rašid Šemsović, predavač, ispitivač i instruktor u jednoj auto-školi u Novom Pazaru.
“Traži se da poligon ne smije da bude javna površina , da mora da bude fizički ograđen od svih drugih površina , da ulaz bude fizički odvojen i da ne mogu da ulaze druga vozila, drugi učesnici u saobračaju. Također, uspon od sada mora da bude u okviru poligona. Ranije je mogao biti i dio javne površine, na ulici u gradu. Polazak na usponu mora da bude dužine 6 metara a uspon negdje od pola metra visine. “ ističe Šemsović.

Novina je i da vozila moraju biti opterećena najmanje 30 procenata svoje nosivosti tokom praktične obuke i na ispitu. Radi se o vozilima B, C, CE, DE kategorije. “ Bočno parkiranje pod pravim uglom, pod 90 stepeni i pri tom i kamion i prikolica moraju da budu opterećeni 30 posto od njihove nosivosti. “
Da bi ispunile sve uslove, auto – škole su morale dodatno investirati, što će usloviti i poskupljenje polaganja vozačkih ispita. “Mi ne možemo puno da utičemo na  poskupljenje cijena, država nam određuje te cijene, i mi samo prihvatimo. Uglavnom svi radimo po tim minimalnim cijenama.” naveo je Šemsović.

Zbog odredbi novog pravilnika, auto – škole koje nisu ispunile uslove, morale su zatvoriti svoja vrata.

E. Mašović

Podeli