DUNP: Počinje školovanje stručnjaka u javnom sektoru

Povodom upisa prve generacije studenata master studija pod nazivom „Izgradnja kapaciteta za razvoj javnog sektora“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru organizovana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi master studijski program, koji će ove godine pohađati 15 studenata. Njihovo školovanje finansiraće Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz sredstava koje obezbeđuje Evropska komisija.

„Kompletan sistem državne administracije treba da prođe kroz različite obuke kako bi bio na usluzi građanima i privredi“- ocenio je na konferenciji za novinare državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ivan Bošnjak. On je kazao da Evropska unija u edukaciji javnog sektora Srbiji mnogo pomaže i da će svi od toga imati koristi.

”Paralelno sa procesom racionalizacije u javnom sektoru i smanjenja broja nepotrebno zaposlenih, suočili smo se sa nedostatkom kvalitetnog kadra i s toga je ovaj master program od velikog značaja”, kazao je Bošnjak.

Šef Departmana za ekonomske nauke Državnog univerziteta prof. dr Milica Vujičić ukazala je na značaj ovog studijskog programa za zaposlene u lokalnim samoupravama.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Almir Leković i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, istakli su neophodnost da „građani budu u centru pažnje, a da službenici budu spremni da prate sve njihove administrativne potrebe.“

Novi studijski program razvijen je u okviru međunarodnog projekta – FINAC ERASMUS PLUS, u koji su u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pored Državnog univerziteta u Novom Pazaru, uključeni Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Ekonomski fakultet u Kragujevcu i nekoliko stranih univerziteta.

S.Lj.

Podeli